НОВИНИ

ГЕРБ с предложения по бюджета между двете четения

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:40, 18.07.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
герб предложения бюджета четения
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Предложенията на ГЕРБ-СДС за Бюджет 2023 се покриват до голяма степен с тези на КТ "Подкрепа", каза Теменужка Петкова, след среща на депутати от парламентарната група с представители на КТ "Подкрепа".

Теменужка Петкова - депутат от ГЕРБ-СДС: "ГЕРБ-СДС внася днес предложения в областта на сигурността, свързани с възнагражденията в МВР, Министерство на отбраната, заплатите в НОИ. Предвидили сме също едно предложение, което е свързано с увеличаване на заплатите на служителите в НОИ, увеличаване на заплатите в Българската агенция за безопасност на храните, Изпълнителната агенция по горите, също там 8 милиона е предложението, което правим за двете агенции до края на годината от 1 август.

За тази година до края на годината предвиждаме да бъдат увеличени средствата за фонд "Работна заплата" с 8 милиона лева общо за двете агенции. В областта на образованието сме подготвили поредица от предложения, които смея да твърдя, че са изключително важни. Едно от тези предложения е свързано с разработването на различни програми, свързани с материалната база на училищата - това е една много сериозна тема, знаете, която е свързана и с и развитието на инфраструктурата в образованието.

Подготвили сме предложение, свързано с увеличаване на разходите за храната в образованието и предложението е свързано с увеличението на възнагражденията в държавните висши училища, БАН на академичния състав. Ще търсим подкрепа от нашите колеги. Колегите от КТ "Подкрепа" останаха удовлетворени от предложенията, които сме направили, тъй като те до голяма степен покриват техните предложения.

Поставиха въпрос, свързан с възнагражденията в АПИ, в НАП, в Агенция "Митници", знаете, тези две агенции са изключително важни от гледна точка на приходната част на бюджета. Разчитаме изключително много на тези хора, така че ние ще се борим в рамките на предстоящия бюджет 2024 да можем да извършим съответно реформите, които сме планирали, така че тези сектори, тези дисбаланси да бъдат преодоляни. И нещо много важно - по отношение на възнагражденията на Центъра за спешна медицинска помощ и РЗИ - подготвили сме предложение, свързано с увеличаване на фонд "Работна заплата" с 36 милиона лева."

И от ДПС се срещнаха с ръководството на КТ “Подкрепа”.

Халил Летифов - депутат от ПГ на ДПС: "Запознахме се с проблемите, които поставиха от синдиката “Подкрепа”. Всички тези, проблеми, свързани с бюджетните институции са резонни. Има искания за увеличение в почти всички бюджетни сфери и институтите като започнем от сценичните изкуства и минем през приходните агенции. Ще запознаем групата с поставените теми. Не са малко сумите и са съвсем основателни тези теми, които бяха поставени. Надявам се, че поне частично от тях ще могат да намерят и решение в следващия бюджет. Важни са исканията, основателни са, от тук насетне реда пред нас е да го обсъдим на парламентарна група и да се търси място в бюджета."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елин Топузаков и деца от школата на Левски отбелязяха 186-годишнина от рождението на Васил Левски (ВИДЕО)
Елин Топузаков и деца от школата на Левски отбелязяха 186-годишнина от рождението на Васил Левски (ВИДЕО)
Повече от 1200 атлети пристигат в Пловдив за световното първенство по гребане за младежи до 23 г.
Повече от 1200 атлети пристигат в Пловдив за световното първенство по гребане за младежи до 23 г.