НОВИНИ

София отдаде почит на загиналите за свободата на България

Николай Минков
от Николай Минков
20:05, 03.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Церемония по издигане на националното знаме се състоя на паметника на Незнайния воин в София по случай Националния празник на България - 3 март.

Военният министър Красимир Каракачанов прие почетния строй, след което заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха венец пред вечния огън.

Илияна Йотова напомни, че и днес, след 143 години, все още сме изправени пред предизвикателствата на времето.

"Няма как да бъдем свободни, ако не притежаваме вътрешната свобода. И никой не може да ни забрани да бъдем свободни и никой не може да забрани свободата на словото. Пред нашата държава и пред българския народ винаги е имало много предизвикателства. И днес имаме такова, не сме решили кризата", заяви вицепрезидентът.

Според военния министър Красимир Каракачанов политическото противопоставяне в момента пречи за отстояване на националните интереси и сбъдване на националните идеали.

"На този ден нека всички, които се занимават с политическа дейност, се замислят за това, което правят, обединяват ли нацията или я противопоставят, обединяват ли българския народ или го разделят на враждуващи лагери. Ако правилно си отговорим на този въпрос, може би ще разберем, че политиката, партиите те не са самоцел, те не са някакъв идеал", допълни Красимир Каракачанов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за обединение и патриотизъм, но без национализъм.

"Нека тези 143 години като лента да ни минат през съзнанието и да дадем една оценка на състоянието, в което се намираме. Преломен е моментът, имаме важни решения да взимаме за страната, но това зависи от всеки български гражданин", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Празникът в столицата продължи с тържествeна смяна на почетния караул пред президентството.

През целия ден пред паметника на Незнайния войн имаше поток от хора дошли да отдадат почит на загиналите за свободата на България.

"Ние се стремим да помним, да пазим, да съхраняваме тези традиции, да ги разпространяваме, да разказваме на децата, да се почетат всички знайни и незнайни войни, загинали за свободата на България", заяви Даниел Карабельов от сдружение "Хайдути" - Пловдив.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още по-топло време утре
Още по-топло време утре
Петима пострадаха след катастрофа в Кюстендил
Петима пострадаха след катастрофа в Кюстендил