НОВИНИ

Политици и граждани почетоха паметта на героите на връх Шипка (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:38, 03.03.2021
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Историческият връх Шипка по традиция беше мястото, което привлече най-много хора на днешния празник. За втора година, заради пандемията, там няма официални чествания. Хиляди обаче изкачиха стъпалата към Паметника на Свободата. Председателят на парламента Цвета Караянчева се поклони пред паметта на далите живота си за Освобождението. По традиция на Шипка беше и президента Румен Радев.

Противоепидемичните мерки бяха причина за размяната на остри реплики между президента и изпълнителната власт. От рано сутринта към върха се пускаха всички, които искат да почетат паметта на героите и жертвите за Освобождението на България от османско владичество.

Цвета Караянчева: Качването на Шипка калява духа

Изненадващо Цвета Караянчева пристигна тук още в 8.30 ч. и призова днес всеки да изкачи историческия връх. По-късно президентът прие почетния караул и коментира, че управляващите са опитали да поставят под карантина националната ни памет.

Въпреки ледения вятър, напомнящ описаната зима на 1878-а, от рано хората се стичаха към върха.

Под студения изгрев стълбите към Паметника на свободата се изпълниха от множеството.

Председателят на парламента беше първият държавник, който пристигна в подножието на върха и отказа да се изкачи през тази половина на стълбите, която беше предвидена за официалните лица.

"Днес нека да отдадем почит на всички онези достойни български опълченци, руски воини и воини от различни европейски националности, които са оставили костите си тук. Нека днес всеки да дойде и да преклони глава, да подиша въздуха на Шипка, да почувства свободата с кожата си и да чуе виковете "Ура", тътените на оръдията", каза Цвета Караянчева.

Държавният глава Румен Радев беше посрещнат с военен ритуал от почетен караул.

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Но българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани, затова отново са тук", заяви Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че свободата е отговорност, че е лесно да се коментира свободата, но трябва и да се върши работа.

"По-свободни българите не са били. Свободата е и отговорност. Днес за пореден път някои искат да изопачат истината, че е забранено да се празнува. Фактът, че тези, които го коментират, са там, където искат и никой не ги е спрял - е показателен", коментира Бойко Борисов.

Президентът положи венец пред Паметника на свободата и отбеляза, че дошлите тук днес помагат на на днешните поколения да вземат изпита си по история, по морал, по демокрация.

"Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас", заяви Румен Радев.

143 години Шипка пази паметта на героите на Освобождението, 143 години след края на Руско-турската освободителна война хората идват тук обединени от идеала на свободата.

Всъщност Шипка е място, на което хора идват всеки ден, не само на 3 март и това може би е най-яркото доказателство, че историческата местност е част от националното ни самосъзнание и почитта към жертвите на Освобождението е осъзната, а Свободата е заслужена, не подарена.

По темата работиха: Иво Никодимов, Татяна Йорданова

Оператори: Станислав Златев и Миглена Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Османи до Захариева: Да преодолеем предизвикателствата и да осигурим прогрес за нашите граждани
Османи до Захариева: Да преодолеем предизвикателствата и да осигурим прогрес за нашите граждани
3 март под вода - водолази издигнаха българския трибагреник
3 март под вода - водолази издигнаха българския трибагреник