НОВИНИ

Стефан Михайлов след загубата от Сърбия: Трябва да се направи стратегия с федерацията какво ще се прави оттук нататък

стефан михалов загубата сърбия направи стратегия федерацията прави оттук нататък
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 12.02.2023
Чете се за: 05:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Мисля, че в тази квалификация стана и едно подмладяване. Имаме една баскетболистка над 30 години, всички други са безкрайно млади, така че трябва да се седне и да се направи някаква стратегия с федерацията какво ще се прави оттук нататък. Ако ще бъде както предните години – отборът да се събере ноември месец за другата квалификация, да тренира 4 дни и да отиде да играе с отбор, който се е готвил цяло лято, е безсмислено и за играчи, и за треньори да се занимават с това нещо. Това заяви селекционерът на женския ни национален отбор Стефан Михайлов след загубата от Сърбия.

Нашият тим отстъпи на европейския шампион със 76:102 в "Арена Самоков" в последен мач от квалификациите за Евробаскет 2023.

На въпрос за бъдещето си начело на националния отбор, Михайлов отговори: „Има доста дълго време до следващите квалификации. Но когато се вижда, че има отношение на момичетата, доста добре работим, показали сме някакво лице, не виждам причина защо не трябва да продължи да се работи."

Стефан Михайлов смята, че още преди тегленето на жребия за квалификациите за Евробаскет 2023, системата е била такава, че тимът ни е бил обречен и без шанс да се класира. "Системата за европейското първенство и жребият е някакъв идиотски. Ние, преди да се изтегли той, бяхме обречени. Може би много хора не са запознати, но от група се класира реално по един отбор. Бяхме сложени в някакви линии, в които можехме да се паднем със Сърбия, Русия, Белгия, Франция и Испания. Това са първите пет отбора в Европа. Никой друг няма шанс срещу тях, където и да играе", заяви Михайлов.

„Смятам, че показахме възможностите си. Видимо е, че отстъпваме на отбора на Сърбия, а и на доста други в Европа. Това се дължи на редица неща. Друг проблем, който имаме е, че момичетата от сръбския национален отбор играят в Евролига и Еврокъп, като имат мачове в сряда и събота на такова високо ниво. В същото време 9-10 от нашите момичета имат максимум по един такъв или по един на два месеца. Това са неща, с които ни превъзхождат, те са отбор, който е 2-3 месеца в годината заедно, а ние по няколко дни. Но смятам, че възможностите, които имаме и това, което сме работили в тези шест дни, успяхме да го покажем. Имахме доста добро представяне, докато бяхме физически на тяхното ниво", коментира още  наставникът.

"Мисля, че момичетата има върху какво да работят. Показаха, че могат да бъдат равностойни – не срещу Сърбия, но има доста други отбори в Европа, на които можем да се противопоставим. Тази квалификация завърши. Отново влизаме в някакъв ритъм от доста дълъг период без официални мачове. Има квалификации за Европейско първенство през 2025 г., които почват в края на тази година. Според мен задължително трябва да се използва летния период, в който момичетата не са по клубовете, да има подготовка. Задължително трябва да се използват тези 7-8 месеци", допълни Стефан Михайлов. 

"Мачът беше доста равностоен и през цялото време това беше заради не. Взимаше топката и вкарваше, и вкарваше. Сърбия да вземе американска баскетболистка значи ви е ясно, че се взима, защото нещо липсва. При нас също липсва. Ние сме една от малкото държави, да не кажа единствената, която играе без натурализирана състезателка. Имал съм доста предложения, но по най-различни причини нито една от тях не можа да стане. Така че се надявам за следващия прозорец да има такава. Оттам може да дойде подсилване и някакво надграждане, както и работа през лятото“, обясни треньорът.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никос Христодулидис е новият президент на Кипър
Никос Христодулидис е новият президент на Кипър
Мемфис Депай донесе трите точки на Атлетико М срещу Селта
Мемфис Депай донесе трите точки на Атлетико М срещу Селта