НОВИНИ

Теренът около Паметника на Съветската армия се превръща в най-посещаваната атракция

От БСП нахлуха в сградата на областната управа на София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:56, 14.12.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

От БСП нахлуха в сградата на областната управа на София. Социалистите настояваха да получат документацията, свързана с демонтажа на паметника, защото според тях той е незаконен. Иначе теренът около паметника вече се превръща в най-посещаваната столична атракция.

Работата по демонтажа на паметника започна рано и още преди 8:00 часа вече от тялото на руския войник бяха свалени част от торса и главата му. Следобед бяха премахнати и част от фигурата на жената, заедно с детето. По това време недоволни народни представители от БСП нахлуха в областната управа на София с искане за среща Вяра Тодева.

Христо Проданов, депутат от БСП: "Ние идваме тука, тя се барикадирала горе и не ни пуска, ще влезем повярвайте ни, така че нека е с добро, защото не искаме да правим това, което вие правите на Паметника на Съветската армия."

Депутатите от БСП използваха сила и успяха да влязат в сградата. Така и не се срещнаха с областния управител на София.

Борислав Гуцанов, депутат от БСП: "Ние искаме едно единствено нещо, да се покажат документите, с които е започнало разрушаването на Паметника на Съветската армия."

Пред Паметника на Съветската армия и днес имаше много хора, дошли да снимат процеса по демонтажа. Един от тях е Любомир Тодоров. Според него, социалистите нямат право да искат референдум за съдбата на паметника, при положение, че по време на комунистическото управление на страната ни са унищожени десетки български паметници. Един от тях е Мемориала на първи и шести пехотен полк край НДК.

Любомир Тодоров: "Слава Богу върнаха лъва, който е един друг много емблематичен паметник във Враца, правен от италианец на Христо Ботев. Сега има друг обаче, онзи беше страхотен стария. В Костинброд някакъв параклис с църква, такива красиви, това не е красиво тука и този автомат, сега като го отрязаха вече не е най-високия социалистически паметник."

Анна от Латвия също беше дошла да снима паметника. Впечатлена е, че го демонтират на парчета:

- Това е като някакъв продължителен пърформънс, всеки ден режат по една част.

Разказа ни и как в Рига миналата година е премахнат най-високия социалистически паметник в Латвия:

- Беше всъщност голямо празненство за всички латвийци. Сега това място е за различни спортове, за скейтбордисти и няма никакво символично или политическо значение.

Едно от предложенията за пространството и около Паметника на Съветската армия е именно там да има модерен скейт парк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослав Живков събира волейболните национали до 20 г. на 2 януари
Мирослав Живков събира волейболните национали до 20 г. на 2 януари
Евреите отбелязват осмия ден на празника Ханука
Евреите отбелязват осмия ден на празника Ханука