НОВИНИ

Руската опозиция призова ЕС и западните лидери да не признаят легитимността на избора на Путин

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
20:36, 14.12.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Руската опозиция се събра в Париж. Противниците на Путин призоваха Евросъюза и западните лидери да не признаят легитимността на избора на Путин догодина, когато в Русия е насрочен президентски вот.

Няколко руски опозиционни организации се събраха в Париж и обсъдиха какво да правят по отношение на президентските избори в Русия, които трябва да се проведат на 17-ти март следващата година.

Сред основните участници бяха бившият руски депутат Генадий Гудков, както и бившия премиер на Русия Михаил Касянов и някогашния влиятелен бизнесмен и собственик на най-голямата нефтена компания в Русия "Юкос" Михаил Ходорковски, който прекара в затвора по скалъпени обвинения 10 години. Заедно с тях участваха и европейски и френски депутати, правозащитници и руски журналисти живеещи в чужбина.

Според Михаил Касянов, които беше премиер на Русия веднага след като Путин бе избран президент преди 23 години предстоящите президентски избори в Русия няма да са нито законни, нито справедливи:

"Смятам, че международната общност и лидерите на европейските държави не трябва да признават тези избори и Путин които се готви за тях.Това самоизбиране от негова страна е нелигитимен процес и заради това не може да бъде наричан президент на Руската федерация."

Михаил Ходорковски коментира пред БНТ, че основната задача на руската опозиция, е да убеди западните и европейските лидери, че изборите да не признават президентските избори в Русия:

"Трябва да се убедят западните общества, а през тях и западните правителства, че да се водят преговори с Путин е безсмислено. Бизнеса да се върне и да инвестира в нея гледано от днешна гледна точка е прекалено рисковано и опасно дело."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният ни отбор по хокей на лед започна олимпийските квалификации със загуба
Националният ни отбор по хокей на лед започна олимпийските квалификации със загуба
Симеон Николов: Горд съм, че са оценили труда, който положих през цялата година
Симеон Николов: Горд съм, че са оценили труда, който положих през цялата година