НОВИНИ

Външно: ЦИК назначава СИК извън страната

гласувате сте карантина изолация изборите
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 26.03.2021
Чете се за: 01:12 мин.
Благоевград - МИР 1
Слушай новината

Съгласно Изборния кодекс Централната избирателна комисия назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове, регистрира до изборния ден застъпниците извън страната на кандидатските листи и им издава удостоверения, уточняват от Министерство на външните работи.

МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина.

Посланиците и останалите служители на МВнР в представителствата ни в чужбина са деполитизирани и не могат да правят коментари по решенията на ЦИК. Тяхната роля в изборния процес е ясно регламентирана и е организационно-техническа.

Изпратени са указания на ръководителите на дипломатически и консулски представителства да не заемат страна в изборния процес или да изразяват позиции извън техните правомощия по Изборния кодекс, заявяват още от МВнР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайна класна стая насред пасище в Италия
Необичайна класна стая насред пасище в Италия
Шаби Алонсо остава треньор в Испания
Шаби Алонсо остава треньор в Испания