НОВИНИ

Върнаха и второто новоизлюпено лешоядче при родителите му в зоопарка в Стара Загора (СНИМКИ)

върнаха второто новоизлюпено лешоядче родителите зоопарка стара загора
bnt avatar logo
от БНТ
16:02, 17.05.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

И второто бебе белоглаво лешоядче, излюпено в Спасителния център за диви животни на сдружение „Зелени Балкани“ преди 12 дни, беше върнато днес на родителите му в зоопарка в Стара Загора. То е второ за двойката белоглави лешояди Сание и Белчо за тази година.

„В момента тази двойка си има пиле, за което се грижи, а това е лешеядчето, излюпено преди близо три месеца. По тази причина ще се наложи сега то да бъде изведено от волиерата“, обясни д-р Руско Петров от спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“. Той допълни, че „тези птици в природата имат излюпено едно малко и сега ще вземем по-голямото пиле. Ние ще го пренесем в самостоятелна волиера, където ще престои около 20-30 дни под наблюдение. Веднага след това ще бъде преместено в адаптационна волиера в природен парк „Сините камъни“. Там вероятно ще престои около година след което се надяваме да сложим на птицата предавател и да можем да я освободим. Целта на този предавател е да следим всяко едно негово движение“, разказа ветеринарният лекар.

Д-р Русков обясни, че бащата Белчо е от 2003 - 2004 година в спасителния център и е един от символите му. „Той се грижи много добре за малкото и помага на майката в отглеждането на бебето“, посочи още експертът.

Той изрази надежда, че през следващата година и другата двойка белоглави лешояди Шандин и Айлен, която обитава зоопарка в Стара Загора, също да имат потомство. „Те обитават от дълго време зоопарка. През миналата година тя снесе яйце, което за жалост беше неоплодено. През тази година също имаше яйце, то беше оплодено, но малкото не можа да се излюпи“, разказа д-р Русков.

„Добрата грижа и хранене дават отражение върху размножаването на животните и затова тази година имаме две малки“, каза временно изпълняващият длъжността директор на зоопарка в Стара Загора д-р Найден Илинов.

Той обясни, че предстои през следващите месеци да се подобрят още условията в самата клетка, където живеят двете двойки белоглави лешояди. Ще бъдат подменени гнездилките, където се намират животните и ще бъдат поставени камъни, клони, за да може тази среда да бъде максимално близка до природната.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Льоклер откри уикенда на Емилия-Романя във Формула 1 с най-бързо време в първата тренировка
Шарл Льоклер откри уикенда на Емилия-Романя във Формула 1 с най-бързо време в първата тренировка
Ружди Ружди отново спечели титла от световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания
Ружди Ружди отново спечели титла от световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания