НОВИНИ

Весела Лечева: Казусите с базите на ЦСКА и Левски са все по-близо до разрешаване

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 22.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Казусите с базите на ЦСКА и Левски са все по-близо до разрешаване. Това каза министърът на младежта и спорта Весела Лечева пред БНТ.

Лечева смята, че държавата е останала длъжник на двата футболни клуба.

"Стадионът на Левски от 2021 г. е в плана за действие за държавните концесии, но в последните години не беше направено нищо. Смятам, че беше направена важна стъпка, създаде се с моя заповед комисия заедно с ММС и заедно с Областна управа, която да изготви цялата процедура и подготвителните действия за процедурата за отдаване на концесия. Целта на тази комисия също така е да изготви един правен, технически и финансов анализ. Така че всичко това предстои, ние сме в пълна готовност, работим по този казус, така че това нещо да бъде в най-кратки срокове реализирано, и да бъде дадено началото на тази процедура за отдаване на концесията", разясни министър Лечева.

"По отношение на ЦСКА сключихме меморандум между "Сердика спортни имоти" и ПФК ЦСКА, в който разписахме всички най-важни стъпки по отношение на създаването на съвместното дружество. Почти всички най-важни действия са към своя край и сме пред създаването на такова съвместно дружество. В най-кратки срокове ще гледаме то да бъде вписано в търговския регистър", обясни Лечева.

"Надявам се успешните модели да бъдат приложени най-после и в спортната инфраструктура, така че и двата гранда да получат най-добрата възможност да реализират своите цели за добри и модерни съоръжения", заяви за БНТ Лечева.

Министър Весела Лечева съобщи, че има финансиране за нова зала за художествена гимнастика. В последните месеци Министерството на младежта и спорта работи в тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи.

„Лично се убедихме в необходимостта за такова спортно съоръжение. Залата, в която националните отбори тренират в момента, е изключително натоварена и действително има необходимост от нова. С министър Иван Демерджиев посетихме мястото, работи се много усилено първата копка да бъде направена в най-кратки срокове. Отделени са средства за това спортно съоръжение, така че се надявам художествената гимнастика да има своя нов дом“, заяви Лечева.

Министър Весела Лечева беше попитана и за продължаващите скандали във федерацията по вдигане на тежести.

„Там от доста време върви доста сложен междуличностен конфликт. ММС не трябва да се меси в работата на спортните федерации. Наше задължение е да контролираме спазва ли се законът, наредбите, правилата за програмите, които реализираме заедно с федерациите. Ще бъдем безкомпромисни по отношение на това дали са нарушени правила, дали са нарушени разпоредби на законодателството и наредбите. И там, както във всички организации, се опитваме да разговаряме с всички страни по конфликта, наистина сме в постоянен диалог“, съобщи Лечева.

„Смятам, че трябва да се даде възможност на най-добрите треньори да могат да участват в подготовката на най-изявените ни състезатели. Има място за всички. Има и средства. Ние финансирахме българските щанги през 2022 г. Изпълнихме нашите ангажименти към тях. Надявам се в своя отчет да покажат, че всичко това, което ние сме дали като възможности по всички програми, е изпълнено“, надява се Весела Лечева.

Министерството ще продължи да подкрепя домакинствата на големи първенства, защото те са шанс за развитие на българския спорт и издигане на авторитета на страната ни.

„Още през моя мандат 2005-2009 г. създадохме тази програма за домакинства. Тя продължава да е много важна. България се утвърди като един от най-успешните домакините в белите спортове, които са изключително атрактивни и популярни“, каза Лечева и отбеляза, че заслуга за това има както федерацията по ски, така и местната власт.

Тази година домакините не бяха пожалени – тежки метеорологични условия, топлото време, дъждовете. Но въпреки това се получи чудесно състезание, което носи огромна радост и престиж за Банско и България“, завърши Лечева.

Цялото интервю вижте ТУК.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядовден празнуват днес в русенското село Черешово (СНИМКИ)
Дядовден празнуват днес в русенското село Черешово (СНИМКИ)
Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се срещат в Париж
Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се срещат в Париж