НОВИНИ

Яростен критик на Кремъл спечели втори президентски мандат в Литва

Той взе три четвърти от гласовете при преброени близо 90% от бюлетините

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:15, 27.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Яростен критик на Кремъл спечели втори президентски мандат в Литва. Настоящият държавен глава Гитанас Науседа получава две трети от гласовете на втория тур. Избирателната активност е била малко под 50%. Науседа, който се утвърди като проевропейски политик и ревностен защитник на Украйна по време на първия си мандат, потвърди, че ще продължи досегашната си политика.

Гитанас Науседа обяви победата си пред свои привърженици във Вилнюс и заяви, че ще продължи да работи за укрепване на отбранителните способности на Литва. Страната, което е член на НАТО и ЕС, не крие опасенията си, че може да се превърне в следваща цел на Русия, ако тя спечели войната срещу Украйна. Той изтъкна колко крехки са свободата и независимостта на страната и затова трябва да бъдат ценени и защитавани.

"Получавам възможност да продължа работата, която започнах преди пет години. Основните ми принципи и водещи приоритети са подкрепата за Украйна, укрепване на сигурността в Литва, активна външна политика и участие в различни формати в рамките на ЕС", каза Гитанас Науседа, президент на Литва.

60-годишният Науседа е бивш банкер, икономически ляво ориентиран, твърд защитник на социалната държава. Той се обяви за по-високи данъци върху бизнеса, за да финансира увеличение на разходите за отбрана до 3% от БВП.

Поддържа особено близки връзки с полския си колега Анджей Дуда, с когото се срещна 35 пъти по време на петгодишния си мандат. Критикуван е, че избягва дебати по спорни политически въпроси, както и че на младини е бил член на Комунистическата партия - епизод, който самият той определя като "младежка грешка".

Както през 2019 г., на тези президентски избори той отново се изправи срещу премиера Ингрида Шимоните. Опонентката му е с дясна ориентация в икономически план и либерална - в социален. Още на първия тур на президентските избори на 12 май тя изоставаше значително.

"Имаше дискусии дали да се явя на втори тур. Щастлива съм, че го направих и бях алтернатива на литовските избиратели", заяви Ингрида Шимоните, министър-председател и кандидат за президент на Литва.
Сред първите, които поздравиха преизбрания президент на Литва беше украинският лидер Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от четвърти клас се явиха на изпит по БЕЛ
Учениците от четвърти клас се явиха на изпит по БЕЛ
Президентът Румен Радев е на работно посещение в Швейцария
Президентът Румен Радев е на работно посещение в Швейцария