НОВИНИ

Вундеркиндът Ламин Ямал на 17 (ВИДЕО)

Ако беше британски поданик, от днес той щеше да може да кара кола. Ако беше роден в Индонезия, вече можеше да участва в избори. Ако беше гражданин на Израел, сега можеше да се ожени. На днешния 13-ти юли той става на 17 години и е един от най-талантливите тийнейджъри на Испания. Новата звезда на футбола – Ламин Ямал.

Ламин Ямал
bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 13.07.2024
Чете се за: 04:20 мин.
Национални отбори
Слушай новината

Ако беше британски поданик, от днес той щеше да може да кара кола. Ако беше роден в Индонезия, вече можеше да участва в избори. Ако беше гражданин на Израел, сега можеше да се ожени. На днешния 13-ти юли той става на 17 години и е един от най-талантливите тийнейджъри на Испания. Новата звезда на футбола – Ламин Ямал. Момчето, което чупи рекорд след рекорд в статистиките на най-великата игра.

Роден в сърцето на Каталуния, в семейство на баща от Мароко и майка от Екваториална Гвинея, той се среща с футболната топка на 4 години. Флирт, който се превръща в стабилна връзка за цял живот. На 6 талантливият малчуган е забелязан от скаути на Барселона, които го канят в академията на каталунския клуб и бързо става ясно, че пред тях стои скъпоценен камък, който само трябва да се шлифова.

Ямал бързо напредва и прави силно впечатление от сезон на сезон. Съдбоносно е решението на Шави да покани току-що навършилия 15 години футболист да тренира с отбора при мъжете.

29 април 2023 г. е дата, която Ламин завинаги ще запомни, защото тогава дебютира в Ла Лига. Макар и за 7 минути, е едва на 15 години и 9 месеца. 4 месеца по-късно е първият му мач като титуляр. Същото лято прави впечатление с четирите си гола на европейското първенство за юноши до 17 г., където е сред фундаментите на Испания.

Привлича погледа на Луис де ла Фуенте като прескача две национални гарнитури – до 19 и 21 г. и на 1 септември 2023 г. прави дебют при мъжете, а е неприлично малък – само на 16 г. и 50 дни. Седмица по-късно идва и първият му гол с националната фланелка срещу Грузия.

През изминалия сезон участва в 50 мача на Барселона, като отбелязва 7 попадения. Навсякъде се справя добре – като халф или нападател, но най-вече като дясно крило. Отличен е в дриблирането, владеенето на топката, пасовете, като успява да се възползва от възможностите в атака със зрялост сякаш е футболист с дългогодишен опит. Умее добре да спринтира и да напредва по крилото и да разчита на страхотните си финтове. Всички тези качества логично го поставят в полезрението на Де ла Фуенте за Евро 2024.

Участието му е прието като изненада, а в някои моменти и с нескрита насмешка. Затова, че трябва да учи между мачовете за изпити в училище и че няма право да играе, ако има мач с продължения, защото германските закони не позволяват на непълнолетни да работят след 23:00 часа. Още от началото на шампионата Ямал попада в титулярния състав за всеки важен мач и показва, че има ключова роля за „Ла Фурия Роха“. За да се стигне и до дебютния му гол на първенството, с което става най-младият играч, отбелязал на еврофинали – на 16 г. 362 дни, след ювелирното му изпълнение в полуфинала срещу Франция.

Днес Ламин Ямал става на 17, но празненствата може да почакат до утре. А дали пък ще успее да си направи подарък и счупи още един рекорд, като стане най-младият играч, вдигнал купата като европейски шампион? Но нещо, от което Ямал може да се възползва сега е местоположението си и да изпие една бира на спокойствие като германските тийнейджъри. Защото в родната му Испания, на неговите крехки 17 г., това е забранено.

Автор: Евгени Николов, БНТ

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелска атака срещу втория по големина град в Ивицата Газа - Хан Юнис
Израелска атака срещу втория по големина град в Ивицата Газа - Хан Юнис
Златен медал за ансамбъла на България на Световната купа в Клуж-Напока
Златен медал за ансамбъла на България на Световната купа в Клуж-Напока