НОВИНИ

За по-чист въздух

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:43, 16.10.2024
Чете се за: 04:12 мин.
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

След съмненията, изразени от екологични организации, че данните за качеството на въздуха са манипулирани, днес от Министерството на околната среда отговориха, че това не е така. И посочиха, че за последните 10 години страната ни е усвоила 1 милиард и 600 милиона лева, с които показателите за чистотата на въздуха са занчително подобрени. В тези пари са включени и 706 милиона лева, с които са подменени печките на дърва и въглища на 100 хиляди домакинства - с по-екологични уреди. Така всяко седмо домакинство у нас би трябвало да има екосредство за отопление, получено от държавата с европари. Дали е така и колко струва един климатик според държавата - разказваме в следващия репортаж.

Близо 2 000 домакинства в Смолян са се възползвали от програмата за замяна на печката на дърва и въглища с по-екологичен метод за отопление. Михаил Василев е сред първите включили се в проекта. Заменя печката си на дърва с уред на пелети.

"Аз живея на новия център, на последния етаж съм. Едно време, преди да започне този проект, когато излезеш на балкона зимата се виждаше една мараня, миришеше страшно много на пушек, миришеше на гума, на разни мръсни предмети, дрехите ни се вмирисваха, което после и да го переш, пак същия ефект. Докато сега вече се изчисти, наистина коренно различен е въздуха в града", разказа жителят на Смолян Михаил Василев.

В Община Монтана повече от 3000 домакинства са подменили отоплителните си уреди.

"Печката си грее най-добре, обаче там са сажди, кюнци, дърва... А климатикът "чак"- есента го пускаш и после го гасиш напролет, сам си спира-тръгва,спира-тръгва и готово", коментира жител от Монтана.

От справка на МОСВ става ясно, че по двете оперативни програми ''за по-чист въдух'' от 2014 до сега са дадени екологични отоплителни уреди на близо 100 хиляди домакинства. На стойност 706 милиона лева. На пазара средната цена на климатик или печка с пелети е около 2000 лева за брой - би трябвало да са закупени близо 400 хиляди уреда. Колко и какви отоплителни уреди обаче са раздадени - конкретни данни от министерството не ни бяха предоставени.

"Със средствата, които са за отоплението, реално са подменени стари печки на дърва и въглища с енергийно ефективни. Това може да включва климатици в домакинства, които са заявили интерес и желание да се възползват от тази мярка", коментира заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

След критиката от екологични неправителствени организации, че станциите, които следят качеството на въздуха дават манипулативни данни и не са поставени на подходящи места - от ресорната институция отговориха.

Снимка: БТА

"Няма възможност данните да бъдат манипулирани, данните се предават в криптиран вид, във виртуална частна мрежа, в която единствено и само са включени точките от Националната система за качеството на въздуха", обясни и.д. изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околна среда Росалина Инджиева.

Конкретно за столицата от Изпълнителната агенция по околна среда отговориха, че станциите, които мерят качеството на въздуха в София, са разположени на терени, предложени от Столичната община.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът "Килиан Мбапе": Адвокатите на футболната звезда готвят дело за клевета
Скандалът "Килиан Мбапе": Адвокатите на футболната звезда готвят дело за клевета