НОВИНИ

Изхвърляме 93 килограма храна годишно

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:58, 16.10.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
храни - хранителни стоки
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Всеки българин изхвърля годишно 93 килограма храна, показва изследване на Евростат. В Европейския съюз данните са още по-стряскащи - 132 килограма на човек и разхищението продължава. Данните бяха изнесени от Българската хранителна банка по повод Световният ден на прехраната.

Храна на стойност над 1, 8 милиарда лева е изхвърлена само за 2022 година. На този фон близо милион и половина българи живеят под прага на бедността.

"Храната, която се разпилява в България - говорим за 614 милиона годишно, е достатъчна хората в нужда, да получават осигурено хранене, три пъти на ден за цяла календарна година", обясни изпълнителният директор на на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

276 милиона килограма годишно се изхвърлят само от домакинствата.

"Случва ли ви се да изхвърляте храна?
Оооо, много често.
Със списък ли пазарувате?
Не, ей така на ангро", обясни Татяна.

"Аз опитвам да не изхвърлям храна и дори да не ми харесва нещо, просто да го изям, когато съм го взела. Смятам, че хората можем да не бъдем такива консуматори и да се замислим", коментира Вероника.

Повечето хора, когато избират в магазините, се спират на перфектно изглеждащи плодове и зеленчуци, така например тази ябълка, която няма идеално кръгла форма, само заради това може да бъде изхвърлена. Дори и малко крива, тя има същите хранителни качества като останалите. Затова не бягайте от кривите краставици, винаги пазарувайте със списък и по възможност не гладни. Ако все пак ви остане храна вкъщи -подарете я на нуждаещ се.

"Със сигурност човек, който видим, че рови в контейнера за отпадък, за да осигури храната си, би се възползвал от това, което е излишно за нас", коментира Цанка Миланова.

Само за миналата година 170 000 килограма храна е спасена - дарена на нуждаещи се по програмата на българската хранителна банка -"Не е за изхвърляне". Предстои и кампанията "Килограм доброта" съвместно с една от големите вериги.

"Очакваме с общи усилия да съберем над 10 тона хранителни продукти, които ще отидат за хора в нужда", коментира изпълнителният директор на верига супермаркети Светослав Гавраилов.

Кампанията ще се проведе в края на ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калев/Крамо нанесе второ поражение на Рилски спортист във ФИБА Къп
Калев/Крамо нанесе второ поражение на Рилски спортист във ФИБА Къп