НОВИНИ

Ултиматумът на САЩ: Хуманитарна катастрофа в Газа и предупреждение към Израел

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:17, 16.10.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Израел твърди, че е допуснал днес най-малко 50 камиона с хуманитарна помощ да влязат в ивицата Газа. Това става малко след като в медиите изтече писмо, от което става ясно, че Съединените щати предупреждават Израел, че рискуват да загубят американското си финансиране за оръжия, ако не подобрят хуманитарната ситуация в палестинския анклав.

Смущаващи кадри от палестинския анклав отново накараха светът да насочи внимание от северния отново към южния фронт - Ивицата Газа. В понеделник израелските сили нанесоха удари срещу бежанския лагер Джабалия и болница "Ал Акса" в централната част на Газа.

Обгърнати в пламъци са и палатки, в които е оказвана медицинска помощ. Журналист от Ал Джазира заснема шокиращо видео, в което се вижда как хора изгарят живи.

Веднага след ударите Съединените щати поставиха ултиматум Тел Авив да подобри хуманитарната ситуация в Газа до 30 дни или ще рискува да загуби военна помощ. Писмото с искането на държавния секретар Антъни Блинкен и военния министър Лойд Остин изтече в медиите. От Държавния департамент потвърдиха автентичността му, но уточниха, че не е трябвало да става публично.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент: "Разбираме, че ситуацията е сложна и динамична, но това, което видяхме от скорошните удари, е много смущаващо. Всички видяхме кошмарното видео с горящи хора. Поставили сме въпроса пред властите в Израел. Политиката на Съединените щати е ясна - не бива да има разселване на хората в Газа, нито трайна окупация на територията."

От ООН предупреждават, че службите на агенцията в Газа са "близо до точката на пречупване" и е възможно скоро да не могат да извършват каквато и да е дейност в анклава.

Филип Лазарини, ръководител на службата на ООН за палестинските бежанци: "Гладът в Газа е изкуствено създаден. Този проблем е в резултат на човешка дейност и може да бъде решен, стига конвоите с доставки да бъдат допуснати. Не става дума само за храна, а за комбинация от стрес от войната, разрушенията и нехигиеничните условия. Деца са принудени да живеят в сметища с отпадни води, места, пълни със зарази."

Очаква се с наближаването на зимата, ситуацията в палестинската територия допълнително ще се влоши. Бавно върви и процесът по ваксиниране срещу детски паралич. Този следобед Израел разпространи кадри, които показват как днес 50 камиона с хуманитарна помощ преминават през граничния пункт Ерез и навлизат в Газа.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Руменов продължи отличната серия за България на еврошампионата по бокс
Румен Руменов продължи отличната серия за България на еврошампионата по бокс
Съюзът на съдиите призова ВСС да не избира нов главен прокурор и шеф на ВАС
Съюзът на съдиите призова ВСС да не избира нов главен прокурор и шеф на ВАС