НОВИНИ

Румен Радев е на официално посещение в Босна и Херцеговина

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:47, 16.10.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Балкани
Снимка: БТА
Слушай новината

Увеличаване на инвестициите, задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката и туризма и възможността за разкриване на директна самолетна линия София - Сараево. Това обсъди държавният глава Румен Радев с тримата членове на Председателството на Босна и Херцеговина.

Президентът Румен Радев пристигна на двудневно официално посещение в страната. Той заяви, че в допълнение към предоставената начална помощ за справяне с последствията от наводненията - България остава ангажирана с допълнителна необходима помощ за Сараево. България е готова да сподели опит и за важните реформи по пътя на Босна и Херцеговина към Европейския съюз.

"Аз съм убеден, че ще бъде само в интерес на гражданите на вашата страна да продължат усилията на политическото ръководство по този път на европейска интеграция. Факт е, че в резултат на силно влошената среда за сигурност, на тектоничните размествания на пластовете в геополитечската среда, ЕС се ангажира много по-силно с европейската интеграция на западните Балкани. Необходимостта от реформи, които няма как някой отвънка да извърши остават ключов елемент в този процес на разширяване. Най-важното според мен като общ извод, за да бъде успешен тази път, това е консолидиране на усилията вътре в страната", заяви президентът на Република България Румен Радев.

"От стратегическа важност е Босна и Херцеговина да се свърже със страните от НАТО и ЕС. Искаме по-силни политически и икономически връзки между нашите държави", коментира председателстващ Председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изхвърляме 93 килограма храна годишно
Изхвърляме 93 килограма храна годишно
Берое удържа Монтана 2003 в българския дуел от Адриатическата лига
Берое удържа Монтана 2003 в българския дуел от Адриатическата лига