НОВИНИ

Забравен протокол забави работата на РИК-Бургас

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
11:35, 28.10.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Куриоз при обработката на протоколите в Бургас. С часове РИК се оказа с вързани ръце, след като се оказа, че една от комисиите в Малко Търново е забравила последната страница на протокола. Това забави края на отчитането на резултатите и се наложи членовете на СИК да пропътуват отново десетки километри.

Макар приемането на протоколите в Бургас да приключи още преди разсъмване, близо 5 часа от РИК и Информационно обслужване чакаха забравената в Малко Търново последна страница от протокола на една от секциите.

„Ние със секционните комисии приключихме в 04:15 ч. Това е Малко Търново, все пак е на 80 км от Бургас. Оттук и обратно 160 км. Очакваме всеки момент, като се вдигне мъглата, да пристигне протокола“, каза председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева.

В 08:30 часа сутринта, залата е празна, оборудването почти е прибрано, а членовете на РИК все още чакат секцията от Малко Търново. Страницата от протокола останала забравена в копирната машина в читалището, за което се оказа невъзможно осигуряването на ключ рано сутринта.

„В умората си и в бързината си, секционните комисии копират секционния протокол и да го раздадат на лицата, които имат право да получат копие, те много често забравят последната страница в копирната машина“, обясни заместник-председателят на РИК-Бургас Георги Михов.

Малко след 09:00 часа, протоколът стигна до РИК.

„Общата отговорност е безотговорност. Аз през цялото време като председател съм им казвала, че трябва да са отговорни по отношение на работата, но от тях зависи.

БНТ: Кой го забрави?

Ами, тя е член на комисията, но не търся виновни“, коментира председателят на 3 СИК-Малко Търново Жана Демирева.

На този фон сгрешените протоколи в Бургаско на тези избори са по-малко. Под 1% са невалидните бюлетини, които масово са от Община Руен, където избирателите са гласували, както за "ДПС – Ново начало", така и за АПС, но в една и съща бюлетина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите в България - какъв е отзвукът в чуждите медии
Изборите в България - какъв е отзвукът в чуждите медии
При близо 100% обработени протоколи в ЦИК: 9 партии в новия парламент, "Величие" остава на ръба
При близо 100% обработени протоколи в ЦИК: 9 партии в новия парламент, "Величие" остава на ръба