НОВИНИ

ГЕРБ-СДС първи и в Благоевград при 100% обработени протоколи

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
09:53, 28.10.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

При 100% обработени протоколи в РИК-Благоевград, ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в областта с 32,83% от вота на избирателите. След тях се нареждат "ДПС-Ново начало" с 21,50%. Трети са "Коалиция Продължаваме промяната-Демократична България", които получават едва 8,99% от гласовете в областта. С 8,25%, четвърти са "Възраждане", следвани от "БСП-Обединена левица" – те получават 8,10% от вода. "Алианс за права и свободи" са успели да получат доверието на 7,11% от избирателите. Малко над 4% получава партия "Има такъв народ". След тях, под 3%-та бариера са МЕЧ и "Величие".

Преброяването на вота продължи изключително дълго заради сериозните грешки в протоколите на Секционните избирателни комисии. Това се случи тъй като през изминалата седмица бяха направени над 3000 смени на членове на СИК. Само вчера, преди началото на изборния ден, бяха заменени над 70 членове, които не се явиха.

Любопитен факт е и по-високата избирателна активност на тези избори. За цялата област тя е била 40,67%. Своя глас са дали 128 727 човека, което е с около 18 000 повече от предходните предсрочни избори.

ГЕРБ-СДС са и лидери с преференциите. Стефан Апостолов, който беше депутат в последния редовен парламент, получава около 5300 преференции само в родното си населено място - Симитли. Очаква се той да бъде първенец в борбата за депутатския стол в този парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осасуна се справи с Реал Сосиедад в ЛА Лига
Осасуна се справи с Реал Сосиедад в ЛА Лига
Босфорът е затворен заради мъгла
Босфорът е затворен заради мъгла