НОВИНИ

Зеленски пристигна във Вашингтон за среща с Байдън и обръщение към Конгреса (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това е първото му посещение в чужбина от началото на войната в Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:00, 21.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Украйна Влодимир Зеленски пристигна във Вашингтон по покана на американския си колега Джо Байдън. Това е първото посещение на Зеленски в чужбина от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Байдън увери госта си в американската подкрепа за страната му.

Володимир Зеленски е бил поканен в телефонен разговор на 11 декември. Украинският лидер се е съгласил на визитата преди три дни. Той беше посрещнат от президента Джо Байдън и съпругата му Джил. Байдън прие Зеленски в Овалния кабинет на Белия дом.

"300 дни война, трудно е за вярване. Използват зимата като оръжие, но украинският народ продължава напред с кураж. Американският народ застава гордо до него. Ще подкрепяме Украйна в желанието ѝ за справедлив мир", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

За мен е голяма чест да бъда във Вашингтон, оценявам помощта ви, каза гостът на Байдън. Зеленски съобщи, ще проведе преговори, за да засили отбранителната мощ на родината си и връчи на Байдън медал в знак на признателност. По-късно тази вечер се очаква пресконференция на двамата лидери. Визитата съвпада с решението на Вашингтон да предостави на Киев допълнителни близо 2 милиарда долара помощ, в това число противоракетна система "Пейтриът".

Зеленски ще говори и пред Конгреса на Съединените щати. Конгресмени сравниха пътуването му с коледната поява на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 година, дни след като Съединените щати влизат във Втората световна война заради нападението на Япония над Пърл Харбър.

Президентът на Украйна отпътува за Съединените щати след рисковано посещение на фронтовата линия в Бахмут, където през последните два месеца и двете страни понасят тежки загуби от постоянни обстрели. Зеленски връчи отличия на военните, които отбраняват града. В района идват доброволци с хуманитарни помощи, а сега приоритетът им е евакуацията на местните жители.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив изненада Берое у дома
Академик Пловдив изненада Берое у дома
Изгасиха светлините на коледната елха в София в знак на солидарност с Украйна
Изгасиха светлините на коледната елха в София в знак на солидарност с Украйна