НОВИНИ

Интервю на премиера Бойко Борисов за "По света и у нас": Ще има съкращаване на администрациите

Новият министър-председател на Република България Бойко Борисов изрази безпокойството заради 2 млрд. дефицит. И първата антикризисна мярка на кабинета е компенсиране на вътрешния бюджет с фондовете от ЕС.

интервю премиера бойко борисов света нас съкращаване администрациите
bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 27.07.2009
Чете се за: 04:18 мин.
У нас

Новият министър-председател на Република България Бойко Борисов изрази безпокойството заради 2 млрд. дефицит. И първата антикризисна мярка на кабинета е компенсиране на вътрешния бюджет с фондовете от ЕС.

За съжаление обаче той обясни, че ще има съкращаване на администрацията, намаляване броя на зам.-министрите и зам.-областните управители. Борисов изрази и оптимизъм, че докладът на ЕК за първи път акцентира върху 21 точки, по които вече се работи. Той добави още, че изпълнението на тези 21 точки означава да се успее с фондовете по САПАРД и ИСПА.

Борисов сподели и негативния факт, че безработицата отива към 8 процента заради огромния приток на семейства, работили в чужбина, които се завръщат в България. Той още веднъж подчерта, че всеки, който е нарушавал закона, ще си понесе последствията. Но всеки, който е работил добре и е оценено в доклада от Брюксел, ще бъде продължено на по-високи обороти, добави премиерът.

Цялото интервю можете да видите във видеоматериала.

Пълен текст на интервюто:

Ирина Цонева: Господин Борисов, какви бяха първите задачи, които поставихте на новите министри?

Бойко Борисов: Тези двадесет-тридесет минути суета, които бяха на обед приключиха и сега след като си бяха в министерствата, в залата до нас, с колегите работим и по структурите и със заместник-министрите. Те ми докладват на първо четене какво са заварили в министерството и най-тревожното е, че имаме близо два милиарда, които не стигат, но да се оправдаваме сега.... Ние всички знаехме, че това ни очаква. От това, което чух в слушалката, която сте ми сложили, и от хората, които са говорили в кулоарите, искам специално да уверя и господин Доган и господин Станишев , че ние гонения не правим. Точно обратното, за разлика от тях. Всеки, който е нарушавал закона, разбира се, ще си понесе своите последствия, а оттам нататък всеки, който е работил добре и това, което е започнато добре и е оценено в доклада на Брюксел добре, ще бъде продължено и то на по-високи обороти. Радостно е, че в доклада на Европейската комисия за първи път, и това е предимство, бонус бих го нарекъл за мен от предишните премиери е, че са ни показани 21 точки, които трябва да се изпълнят и в момента вече работим с колегите по тях, защото изпълнението на тези 21 точки означава да успеем да пуснем фондовете по САПАРД, по ИСПА, по ФАР ще е по-трудно, но се надявам да стане.

Ирина Цонева: В тази връзка очевидно Брюксел е един от най- важните приоритети пред Вашето правителство. Готово ли е вече това специално звено, за което казахте, че ще работи с европейските институции. Кой ще го оглави и какви ще бъдат неговите най-важни,първи приоритети?

Бойко Борисов: В момента администрацията, която заварвам тук, се среща с мен и следобед ще продължим да се срещаме. Искам персонално човек по човек да огледам, всеки да ми каже какво е работил досега и повтарям - тези, които имат план и успеят да го защитят, ще продължат да работят. Така че в следващите два-три дена това ще бъде решено.

Ирина Цонева: Казахте два милиарда дефицит. Очаквате ли труден старт как ще започнете с толкова пари назад?

Бойко Борисов: Ами стартът е труден, но и затова вотът на народа беше толкова голям и аз благодаря много искрено, много държавнически, по-точно държавнически беше и подходът на господин Костов, в изказването и на Мартин Димитров, и на Яни Янев, и на Волен Сидеров. Искам да благодаря и на Станишев, и на господин Доган за това, което казаха, че ще бъдат в градивна позиция. Надяваме се, да бъдат такива и затова, че всички оцениха, че аз поемам огромен риск и за мен и за партията да поеме държавата в такъв момент, защото ако не бяхме направили правителство днес, следващата партия е с 40 депутати - тя няма как да направи правителство. Това означава, че тази вечер щяхме да говорим за датата за нови избори, така че този риск съм го поел заради огромния вот на над милион и 600 000 човека.


Ирина Цонева: Господин премиер, големи са очакванията на хората към Вас и знаем, че става въпрос и за сериозни проблеми, свързани с финансовата и икономическата криза. Казахте близо два милиарда. Кои антикризисни мерки първо спешно смята кабинетът да проведе и ще има ли непопулярни мерки?

Бойко Борисов: Първо да компенсираме вътрешния бюджет с фондовете на Европейския съюз. Втората е сега, с министъра на здравеопазването говорим какви пари изтичат, договорите в министерствата на икономиката, енергетиката и туризма вече, които са сключени, стотици милиони са раздадени напред и назад, но това ще бъде една ревизия, която ще тече. Парите от контрабандата през годините - това са каналите, рекичките, ручейчетата, както искайте ги наричайте, дори капките трябва да запушим, за да могат да стигнат парите, като съм забранил да се пипат парите от образованието.

Ирина Цонева: Как ще свиете разходите, за да запълните тази огромна дупка от два милиарда лева, която в момента се очертава? Ще успее ли реформата във Вашата висша администрация, в Министерски съвет и на по-ниските нива наистина от нея да се спестят средства?

Бойко Борисов: Еми виждате, че като се започне от сливането и намаляването на броя на министерствата и се стигне до заместник-министрите, които в най- тежките министерства ще бъдат трима, а до сега са били по 5, по 4, по 6 . Огромно перо за свиване на разходи ще бъдат и заместник-областните управители, които също са по 6- 7 в момента, така че ще се съкращават администрации - няма защо да ми се сърдят, защото формулата 8-5-3 наду до неузнаваемост щатовете и на министерствата и на самия министерски съвет .Аз, ако щете, дори пресцентъра на Министерския съвет, а аз в общината съм работил с двама.

Ирина Цонева: Г-н премиер ще се наложи ли замразяване на заплати, ще има ли проблеми с пенсиите заради този дефицит?

Бойко Борисов: Ами това, което вече имаме като данни от днес е, че безработицата отива на 8 процента. Защо? Не толкова от намаляването или уволняването на работници в България, колкото от огромния приток на семейства. Цели семейства, които са работили в чужбина и в следствие кризата вече няма работа за тях там се връщат в България.

Ирина Цонева: Трябва ли пенсионерите и работниците да се притесняват или по-скоро държавните служители да се притесняват за доходите си?

Бойко Борисов: Всички трябва да се притесняват, ако не се стегнем да работим много и да спрем изтичането на пари. А що се касае до пенсионерите, искам да знаят, че всъщност техните пенсии са вдигнати от 5 юли. Сиреч, аз ще им плащам пенсиите, а не тези, които в предизборната кампания говореха, че вдигат пенсиите, така че на уважаваните от нас баби и дядовци искам да кажа, че ще им запазим, всъщност ние вдигаме пенсиите от този месец.

Ирина Цонева: Г-н Борисов, може би това е един доста добър финал на нашия разговор, да ви попитам - говорихме доста до момента за непопулярни мерки какво още ще направите за хората и така да приключим ?

Бойко Борисов: Първото, което обещахме е да извадим БСП и ДПС от властта ,да не направим коалиция с никой друг - това, което избирателите искаха и поехме целия риск оттам нататък .Ето и сега е 20:00 часа, целият Министерски съвет работи, знам, че ще се раздадем, ще дадем всичко от себе си, за да можем да прекараме държавата през тази изключително тежка ситуация, която е и вътрешна и външна, разбира се.

Ирина Цонева: Още един въпрос г-н Борисов, вие вече споменахте 21 препоръки в последния доклад на Еврокомисията, моля ви за кратък отговор - знаем, че тя препоръчва да има специална структура и специално отношение към борбата с корупцията, но това е много общо понятие. Къде ще концентрирате Вие усилията в борбата срещу корупцията и ще има ли някаква специална структура?

Бойко Борисов: Вижте, корупцията е в управляващите, сиреч ние трябва да направим, така че аз и моите министри, областни управители и кметове да не бъдат корумпирани и да спрат да крадат. От тука се почва и оттам нататък ревизия на направеното досега и съответно санкции. Разчитам много на съдебната система, която е независима, но е независима за взимането на своите решения да поемат своята отговорност, както ние, като правителство сме поели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница
СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница
15:22, 26.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
14:37, 26.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
14:35, 26.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Административният съд потвърди решение на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
Административният съд потвърди решение на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
14:33, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
14:32, 26.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
14:23, 26.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
14:11, 26.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
13:54, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника
Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника
13:44, 26.07.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
13:17, 26.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
13:13, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес
13:00, 26.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Топ 24
Най-четени
САЩ заплаши Иран с нови санкции
САЩ заплаши Иран с нови санкции
Кабинетът на ГЕРБ пое властта в България
Кабинетът на ГЕРБ пое властта в България