НОВИНИ

Любен Дилов-син: Формация Напред наистина гледа напред, в СДС гледат в миналото

„Гергьовден" напусна парламентарната група на ОДС, защото тя няма нищо общо с тази, която бе сформирана след изборите. Краят на ОДС формално бе още преди две години, когато СДС едностранно денонсира тази коалиция, каза Любен Дилов-син в студиото на „Денят започва".

любен дилов син формация напред наистина гледа напред сдс гледат миналото
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 16.12.2008
Чете се за: 07:59 мин.
У нас

„Гергьовден" напусна парламентарната група на ОДС, защото тя няма нищо общо с тази, която бе сформирана след изборите. Краят на ОДС формално бе още преди две години, когато СДС едностранно денонсира тази коалиция, каза Любен Дилов-син в студиото на „Денят започва".

Имаше просто една парламентарна група, която бе създадена от вярност към избирателите, това е техният вот. Групата бе съставена от хората, които влязоха заедно в парламента. СДС за жалост тръгна в една друга посока, която е пак част от разговорите за миналото, които въобще не са свършили. В ОДС дойде групата на Софиянски и ние вече не виждаме защо трябва да стоим заедно, допълни Дилов. Има хора, с които не стоим добре на една снимка, коментира отношенията си с бившия столичен кмет депутатът от Гергьовден и поясни, че това е била най-голямата корупционна партия в управата на Столична община.
Формация Напред наистина гледа напред, докато в СДС гледат в миналото и по-точно кое минало да изберат. Заедно с ВМРО Гергьовден направи едно от най-успешните си участия в избори, много добро представяне на местни избори имаме с този формат, тоест ние отиваме при партньори, които доста добре познаваме, каза Дилов.
Аз досега не съм видял идеи на ГЕРБ, които да ми харесват, нека видим първо политическата им програма. Ние следим по-скоро какво става вдясно, заяви идеологът на Гергьовден.

Пълен текст на интервюто

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на Любен Дилов-син. Здравейте.
Любен Дилов-син: Добро утро.
Водещ: Поне две заглавия от вестниците могат да са начало на нашия разговор - "Гергьовци спасяват групата на Ковачки в Народното събрание", вестник "Сега", "Напред" с група в Народното събрание. Дилов-син вече в нея", това от "24 часа". Медиапул интерпретира по следния начин: "Едрият бизнесмен Христо Ковачки, срещу когото се води разследване за крупни данъчни измами, се сдоби с парламентарна група." Защо решихте да излезете от ОДС и да отидете в тази група, която се свързва неизменно с името на господин Ковачки?
Л. Дилов: Ами аз не мога да преценя доколко се свързва, наистина журналистите го правят и наистина има такъв политически субект "Напред", който подписа споразумение и извади една много смислена и много прагматична политическа програма. Проблемът е, че в момента малко се говори за политика, говори се повече в сферата на интригите, може би така е в края на всеки един цикъл парламентарен. А иначе въпросите са два и са съвсем отделни един от друг. Единият е, че всъщност краят на ОДС формално беше още отпреди 2 години, когато СДС едностранно денонсира тази коалиция. Имаше просто една парламентарна група, която беше създадена от вярност към избирателите, това е техинят вот.
Водещ: Защо тогава не напуснахте, преди 2 години, след като го констатирахте?
Л. Дилов: Защото групата беше все пак съставена от хората, които влязоха заедно в парламента. С приемането на нови членове в групата на ОДС, старата, вече според нас СДС тръгна в една друга посока, тя за жалост пак е част от разговорите за миналото, които там въобще не са свършили.
Водещ: Кои нови членове имате предвид?
Л. Дилов: Ами дойде групата на господин Софиянски. И ние вече не виждаме защо трябва да стоим в тази парламентарна група, тя няма нищо общо с тази, която се яви на изборите. Съответно пък, от друга страна, другият разговор е интересен и последователен според мен за "Гергьовден". Ние бяхме направили едно от най-успешните си, така, участия и ярки в избори заедно с ВМРО именно, много добро представяне имаме на местни избори с точно този формат на земеделци. Така че ние отиваме при партньори, които познаваме от доста отдавна, с които имаме не само операторно, но дори и идейно сходство в много отношения, и се допълваме.
Водещ: Не подменяте ли вота на избирателя? Винаги при подобни рокади този въпрос се поставя.
Л. Дилов: Ами не, защото дори номинално напускат от едната парламентарна група депутат от Плевен и депутат от Бургас и се връщат депутат от Плевен и депутат от Бургас. Аз съм от Бургас, Ася е от Плевен, Михайлова, а такива излязоха от групата на господин Софиянски и отидоха в ОДС. Така че специално що се отнася до прякото представителство на избирателите в парламента, на регионите, няма, няма сътресение. Аз не мисля, че ще има сътресение голямо и на, така, идейна основа, защото формацията "Напред" наистина е обърната напред, тя гледа... в хоризонта й са новите парламентарни избори и заявката за някаква нова и различна политика. Докато в СДС все още решават... избират кое минало да изберат, тоест решават различни проблеми на миналото си - дали да се съберат отново във формат отпреди разпада, дали да търсят обединение с ДСБ. Това е един процес, в който ние дори исторически нямаме право да участваме, защото никога не сме били част от него.
Водещ: Добре, не ви ли притеснява репутацията на част от коалиция "Напред"...
Л. Дилов: Ако имате предвид...
Водещ: ...на ЛИДЕР?
Л. Дилов: Ако имате предвид господин Ковачки специално...
Водещ: Да.
Л. Дилов: ...защото не може да ни притеснява репутацията на една формация като ЛИДЕР, защото тя, първо, е нова, второ - се представи доста добре на местните избори, а ние познаваме много и от регионалните й лица, които...
Водещ: Има разследване, знаете.
Л. Дилов: ...които са изключително, да... които са изключително интересни, регионалните лица. Що се отнася до самия господин Ковачки, аз съм имал повод да заявя, че всеки човек с пари от Самоков буди притеснение. Така че той наистина дължи отговори не толкова на разследващите органи според мен, колкото на обществото, защото, когато един човек заяви претенция да се занимава със съдбите на другите, тоест с политика, то е редно много ясно да се изправи и да каже - парите са ми от това, занимавам се с това.
Водещ: С общи листи ли ще бъдете? Ще влезете ли официално и документално в "Напред", за да бъдете с общи листи на изборите?
Л. Дилов: Ами, знам, че се водят разговори за това. Аз самият не участвам в тях, защото "Гергьовден" направи това, което призоваваше цялата останала десница да направи още преди 2 години. Ние сменихме цялото ръководство и личности като моята скромна особа, които биха могли да пречат на някакви обединителни процеси заради разправии в миналото. Така че новият състав... председателят Петър Стоянович, знам, че води усилени разговори и може би е въпрос на дни наистина да се направи такова споразумение.
Водещ: Но това е нещото, което търсите като формула.
Л. Дилов: Ами, знаеш ли, съдбата на "Гергьовден" е такава, че ние никога не сме участвали в лесни избори, т.е. никога не сме имали лесна възможност да влезем в парламента. Винаги сме в някакви много... или сами, или в някакви много драматични състезания.
Водещ: Защо Любен Дилов иска толкова да участва в политиката, която е изключително дискредитирана като занятие в България?
Л. Дилов: Ами, странното е, че аз не искам всъщност, но нямаше как и вече имам възможност да избирам този път и наистина ще си помисля много внимателно. Досега нямах възможност да избирам. Просто дължах го на едни хора, които ми помогнаха в много тежки времена, 1998 г., хората, които създадоха "Гергьовден", и не можех да се откажа заради... това щеше да е предателство към тях.
Водещ: Споменахте, че един от поводите да напуснете ОДС е появата на г-н Софиянски. Защо е тази неприязън, която съществува между вас, аз не знам. Той казва, че е единственият доказано некорумпиран политик в България.
Л. Дилов: Е, има хора, с които...
Водещ: Не му ли е голям плюс това пред всички останали?
Л. Дилов: Има хора, с които не стоим добре на една снимка просто...
Водещ: Него ли имате предвид с това изказване за снимката?
Л. Дилов: Не, вижте, значи, историята на "Гергьовден" е много ясна. Това беше една от най според мен ярките опозиционни партии в Столичната община по времето на управлението на г-н Софиянски и ние имахме някакви свои забележки, които казахме тогава, в миналото, сега да ги повтаряме няма смисъл. Те доведоха до всякакви действия, включително до, както вие сполучливо отбелязахте, официалното оневиняване на г-н Софиянски, но за нас политическите изводи от тогава не са се променили.
Водещ: Как виждате следващо управление в коалиционен формат? Това е
голяма тема, защото има много желаещи да бъдат патерица в бъдеще на ГЕРБ? "Напред" може ли да бъде преосмислена като коалиция, имам предвид засега декларираното нежелание на ГЕРБ да работи с "Напред".
Л. Дилов: Значи, то е взаимно.
Водещ: Тази формула с патерицата е важна, колкото и грубо да звучи.
Л. Дилов: Да, аз досега не съм видял идеи в ГЕРБ, които да ме карат пък аз да искам да работя с тях. Примерно хрумването да се изпращат... (не се разбира - бел. ред.)... шпиони по заведенията е много оригинално, но не мисля, че е сериозен политически ход, както и доста други такива. Може би е ревност. Аз като сценарист на прочути сатирична шоута чак такива неща не мога да измисля. Но нека да видим първо наистина програма у ГЕРБ политическа. Аз с по-голямо любопитство бих следял процесите вдясно, по- ми е интересно какво ще избере СДС за себе си...
Водещ: Значи, не е разговор само за миналото, но е разговор и за бъдещето.
Л. Дилов:Ами, ние искаме да гледаме основно за бъдещето, затова чакаме...
Водещ: Нали ще има нов лидер. Мартин Димитров срещу... или Румен Христов, или Иван Сотиров ще разберем кой точно.
Л. Дилов: Въпросът е какво ще се случи на другия ден, какъв курс ще заявят СДС, за да разберем ние дали пък не е възможно формация като "Напред" и СДС да управляват заедно, защото, извинявайте, ама, смешно е да си направил промените в България и да се изправиш и да заявиш, че искаш да ти помогнат да минеш четирите процента. Избирателят казва: извинявай, какво искаш, да ти помогна да станеш депутат, да работиш депутат, това ли искаш. Хората очакват да им кажеш "ние ще вземем властта и ще управляваме по-добре от тези, които управляват в момента". Най-малкото това трябва да заявят...
Водещ: С кого може да управлявате? Какви са възможните комбинации?
Л. Дилов: Аз не мога да им смятам комбинациите, защото не знам кой ще влезе в следващия парламент най-малкото. Но това, което ми се ще, е, първо, да кажа, че вече има един доста сериозен, да го наречем, патриотичен ресурс, той е разпределен в три писти - "Атака", ГЕРБ и мисля, че до голяма степен и новото движение "Напред". Това са хора, които търсят българска идентичност или български път на фона на трудностите, които... и предизвикателствата, които има в европейските, защото те ще стават все повече и повече. Само си представете какво ни очаква при влизането в еврозоната, като изпитание за населението. И мисля, че тази тема въобще не е дискутирана. Още някак си по инерция движим в позицията ляво - дясно. Ако гледаме дори последните месеци и държанието на кабинета, вече имаме ново разделение - имаме еврооптимисти и евроскептици, за което почти не се говори. А това наистина е цивилизационен избор.
Водещ: Добре. "Напред" с БСП и ДПС... аз като в тези предавания, където залагат и ги питат по телефона за бъдещето, малко по този начин сигурно стоя, но "Напред", БСП и ДПС как ви се вижда като формула...
Л. Дилов: Ами, не ми се вижда...
Водещ: ...занапред?
Л. Дилов: Не ми се вижда много хубаво. Малко нечистоплътно ми се вижда. Но не ме поставяйте в необходимостта аз да говоря от името на "Напред", тъй като още дори не съм член на тази нова коалиция. Но мисля, че войводите с над 120-годишна история, земеделците - почти толкова, някак си никъде тя в това движение не се е пресичала с БСП, с ДПС съвсем естествено по исторически причини. Пък и "Гергьовден" няма такъв опит. Това ще е изключително екстравагантно.
Водещ: Значи, отпада. Зачерквам го.
Л. Дилов: Да се надяваме.
Водещ: Добре. Да завършим с някакъв коментар, който вие може да направите по актуално събитие. Питам ви, защото влизаме от скандал в скандал. Имахме голямото пушене, което е повод за скандал политически, имаме достатъчно скандали, свързани с европейските пари. Според вас коя е темата на България днес? Имахме скандал и въобще трагедия със студента в Студентски град. Сякаш политиците си водят, продължават да си водят този паралелен живот. Между другото може би и ние, медиите, имаме вина...
Л. Дилов: Доста.
Водещ: ...говорим сега за...
Л. Дилов: Казвам го и аз като медиен човека, да.
Водещ:...и за политици. А хората в Студентски град и техните родители от цялата страна се вълнуват от нещо съвършено различно.
Л. Дилов: Имал съм възможност да го казвам неведнъж, че е така, и то го казвам като журналист, не като политик. А иначе... да ви кажа, че може би най-скандалното са именно тези скандали. Тоест невъзможността обществото да се скандализира достатъчно, че да промени нещо. Имах приятел от далекоизточна държава, който беше повече от 12 години под различни форми дипломат в България. Беше се научил на всичко, да пие ракия, да псува, боза беше се научил да пие, което му се струваше много ужасно. Единственото нещо, с което той не можа да свикне, са всекидневните скандали, заради които в неговата държава си правят сепуку хората, нали, ритуално се самоубиват, всички облечени във власт. Той просто не можеше да разбере как оцеляваме в това нещо. Как може всеки ден да се събуждаш и да те удря като перка от хеликоптер, нали, няколко разтърсващи несправедливости, най-просто да го кажем, и това да не поражда взрив от гняв и желание за промяна. Вероятно на първо място са виновни политиците за това, които успяват по някакъв начин да анестезират хората, но и медиите имат голяма заслуга. Да вземем примерно само скандала със стачката на полицаите. Аз знам, че заплатите са им малки, знам, че им е трудно. Но искам да кажа съвсем отговорно, значи, ако те искат да уплашат някого, полицаите, в България, трябва да прекратят тази 19-годишна стачка, в която се намират. Ако изведнъж започнат катаджиите да не взимат рушвети, а да глобяват всички наред и полицаите да си гледат работата, мисля, че властта ще се стресне много повече, отколкото от това дали ще попушат тази неделя, пък другата ще се съберат да попият пред министерството.
Водещ: Голямото, какво, пиене, може да има и друга опция за изразяване на гражданска позиция. Благодаря много. Любен Дилов-син.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Откраднаха кутия с дарения от параклис в село Огняново
Откраднаха кутия с дарения от параклис в село Огняново
07:21, 17.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО край Аксаково
Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО край Аксаково
06:52, 17.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Вариант 15 се падна за матурата по български език
Вариант 15 се падна за матурата по български език
06:15, 17.05.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се е предал
Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се е предал
06:06, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По-топло и с по-малко валежи в петък
По-топло и с по-малко валежи в петък
05:55, 17.05.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Със заря-проверка в Батак отбелязаха 148-ата годишнина от Априлската епопея
Със заря-проверка в Батак отбелязаха 148-ата годишнина от Априлската епопея
23:01, 16.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Най-възрастният данъкоплатец от родопското село Славейно получи грамота от шефа на НАП
Най-възрастният данъкоплатец от родопското село Славейно получи грамота от шефа на НАП
21:49, 16.05.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Хотелиерка пробяга българското Черноморие за 6 дни и измина 400 км
Хотелиерка пробяга българското Черноморие за 6 дни и измина 400 км
21:27, 16.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Осъден за убийство полицай от Пловдив се е барикадирал в дома си
Осъден за убийство полицай от Пловдив се е барикадирал в дома си
21:03, 16.05.2024 (обновена)
6841
Чете се за: 01:57 мин.
Поредица от грешки в действията на охранителите на Роберт Фицо видяха експерти
Поредица от грешки в действията на охранителите на Роберт Фицо видяха експерти
19:43, 16.05.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Парите за университетите: Ректори, студенти и синдикати готови за протест на 20 май
Парите за университетите: Ректори, студенти и синдикати готови за протест на 20 май
19:24, 16.05.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Административният съд спря проекта за реорганизацията на движението в центъра на София
Административният съд спря проекта за реорганизацията на движението в центъра на София
18:45, 16.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
Топ 24
Най-четени
Парламентът гледа Бюджет 2009
Парламентът гледа Бюджет 2009
Проектът Вятърен парк Свети Никола
Проектът Вятърен парк "Свети Никола"