НОВИНИ

Иван Костов: Най-важното за борбата с кризата е пробивът в усвояването на европейските фондове

По въпроса с оттеглянето на Илиян Михов като съветник на премиера Борисов, Иван Костов съобщи, че няма нищо против него, след като Михов е обяснил, че няма намерение да бута валутния борд.

иван костов важното борбата кризата пробивът усвояването европейските фондове
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 05.02.2010
Чете се за: 10:53 мин.
У нас

По въпроса с оттеглянето на Илиян Михов като съветник на премиера Борисов, Иван Костов съобщи, че няма нищо против него, след като Михов е обяснил, че няма намерение да бута валутния борд.

По повод кризата и борбата с нея Иван Костов обясни, че десните готвят антикризисна програма, за да може, когато управляващите поискат помощ от своите партньори, те да са готови с конкретни идеи. Според него най-важната част за преодоляване на кризата у нас е пробив в усвояването на европейските фондове.

Той подкрепи здравната реформа и идеята да бъдат закрити болниците в малките населени места, за да могат хората да получават качествена медицинска помощ и обслужване в големите болници. Според него поддържането на малките болници и поликлиники е излишно наливане на пари в системата, без тя да е ефективна.

Костов си позволи да посочи грешката на Бен Бернанке и Обама в борбата с кризата. Когато една икономика влиза в голяма вълна на криза, тя трябва да се преструктурира. Вместо това на Запад наляха пари в икономиката и по този начин се хербаризира. Причината за тежката икономическа криза у нас са недовършените реформи, обясни Костов. "На никой не му стигна куража да довърши реформите."

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Иван Костов: Добър вечер.
Водещ: Ето сега, първото нещо, което ще ви попитам, звучи като реплика на цитата, който чухме. Как се оказа така, че точно вие застанахте срещу Илиян Михов, един успял човек, който по всякаква логика трябваше да е близо до вас? Той ли ви се оказа най-големият проблем?
Ив. Костов: Не, не, той въобще не ми е проблем, особено след като направи онова изказване и точно назова проблема и начина на неговото решаване, имам предвид как България да запази валутния борд до влизането си в еврото. От този момент аз нямам никакви проблеми с него, въпреки че преди това възгледите, които изразяваше, носеха наистина, наистина недоверие, създаваха недоверие в паричната политика на страната.

Водещ: Той преди това три-четири пъти опроверга тази история с борда.
Ив. Костов: Да, но не. . . но допускаше много важни грешки. Сега, не ми се връща към тази тема.
Водещ: Не, аз не искам да се връщаме въобще към тази история, тя е отминала и е останала в предишната седмица дори. Но все пак нямаше ли да е хубаво за България, ако асистентът на Бен Бернанке беше станал вицепремиер на България?Ив. Костов: Вижте, тук аз ще кажа, че Бен Бернанке предписа едно лекарство, което всички икономисти, които аз уважавам, школата, към която принадлежа, считат, че е абсолютно противопоказно. Бен Бернанке печаташе пари. Напечатаните печатаните пари в момента.

. .

Водещ: "Форин полиси". . .
Ив. Костов: Този гигантски дефицит, който регистрираха Съединените щати и направиха миналата година, той просто много тежко ще увисне върху политиката на Обама през 2010 г. И тъй като не даде резултат засега, това обещава ново спускане надолу по кризата, и то за глобалната икономика. Това е много лоша новина. Нататък вървят нещата обаче, това е прогнозата на Световната банка, защото са изчерпани тези мерки, не могат да се печатат пари непрекъснато. . .

Водещ: Много интересна мисъл казвате и ще се върнем към нея по-нататък в разговора, защото имам специално няколко въпроса.
Ив. Костов: Тоест не ми е кумир на мен Бен Бернанке.
Водещ: Да де, ама "Форин полиси" си го обяви за един от. . . може би най-влиятелния мислител миналата година.
Ив. Костов: А, недейте така, моля ви се. Моля ви се, дайте да сме по-предпазливи с тези кой кого обявил. Милен Велчев беше министърът на финансите на света или там на годината, или на не знам си на какво, а направи такава голяма беля с външния ни дълг. Дайте тези класации. . . те приличат като вашия чушкопек, 9 септември и т.н.

Водещ: Те не са наши, а на зрителите. Искам обаче. . . Въпросът е друг, искате ли вие да бъдете икономическият и финансов ментор на това правителство?
Ив. Костов: Не, аз си давам сметка, че не мога да бъда ментор. И всички, които сериозно наблюдават процесите, знаят, че това нито е възможно, нито е редно, да го подчертаем това - не е редно това да става. Ние можем да казваме нашите идеи, ние можем да правим предложения, но тези, които носят отговорността, това е ГЕРБ, това е министър-председателят, той трябва сам да преценява, сам трябва да коригира нещата. Може нещо да вземе, може три неща да откаже, това е негово право, защото. . . Ние подкрепяме, но ние не носим директната отговорност. И не е редно да бъдем. . . откъде накъде ментори. Как така?

Водещ: А защо готвите антикризисна програма? Означава ли това, че не харесвате тяхната?
Ив. Костов: Защото искаме да сме готови в момента, в който те се обърнат към нас и поискат подкрепа, ние да имаме конкретни идеи, за да може действително да се опредмети в действия една наистина ефикасна антикризисна политика. Най-важното нещо в антикризисната политика, няма да се уморя да го повтарям, не се случва, то е пробив в усвояване на еврофондовете и през тези еврофондове динамизиране или по-скоро вадене на България от икономическата криза. Всички в Народното събрание знаем, че трябва така да станат нещата, но не се случва. Тоест нещо в тази програма не работи, нещо трябва да бъде коригирано. Ние затова казахме - хайде да се види защо не работи. Това е написано в писмото, което на 8 януари беше получено от главния директор на Дирекция "Регионално развитие". Той каза - нека правителството установи причините, поради които така и така се случва с европейските фондове. Хайде, дайте да видим причините. Ние сме готови да кажем своите тълкувания.

Водещ: Чакайте, казвате - когато се обърнат към нас за помощ. Това ли чакате, този момент ли чакате - ГЕРБ да ви помоли за помощ?
Ив. Костов: Ами, разбира се. Иначе какво правим? Иначе като амбулантни търговци отиваме и почваме да им предлагаме едно подир друго. Така не става в политиката. Разбира се, те трябва да потърсят идеи. Впрочем, те трябва да потърсят идеи от много широк спектър от социални, политически и прочие кръгове. Програмата, с която ще излизаме от кризата, трябва да има много широко доверие, трябва да бъде антикризисна национална програма. Тя не може да остава програма, при големите ми симпатии, нали, към Симеон Дянков, не може да остава негова програма, не може да остава на Бойко Борисов. Тя трябва да бъде наистина споделена от много хора. Много хора трябва да кажат - да, да, това е единственият изход. Както сега например се повтаря, че онзи изход през 1997 г., макар и много труден, но е бил бърз, бил е ефикасен, бързо сме излезли от кризата, нали. Това и най-големите критици го признават сега. Защо? Защото имаше широко съгласие за мерките - ще се въведе валутен борд, ще се направи това, второ, трето, пето, всичко беше написано предварително и много бързо се излиза. Защото политическото динамо тегли нагоре страната. А сега политическото динамо има една намотка, тя се казва управляващата партия ГЕРБ. Другите намотки къде са? Нали трябва това нещо да се завърти мощно, да даде тласък.

Водещ: Намотки ли търсите, съгласие ли трябва да се търси по програмата на ГЕРБ.
Ив. Костов: Ами, разбира се, че трябва да се търси съгласие.
Водещ: . . . или вашата, така, как да кажа, идея, както казват някои - тайна, е да ги дестабилизирате някъде напролет?
Ив. Костов: Не, не, не, това говорят някакви абсолютно провалени такива. Дайте да оставим. . . Не ме вкарвайте изобщо в този мач. Това са хора, които си имат някакви стари длъжности и зависимости от бившата Държавна сигурност, въобще да не ги коментираме, защото няма никакъв смисъл, те нямат място в този дебат. Дебатът е следният - ГЕРБ дава идеи, ГЕРБ води диалога, ГЕРБ търси съгласие, обръща се към всички, които искат България да излезе от кризата, и става политически диалог и се разбира кое ще бъде подкрепено, кое няма да бъде подкрепено. Всичко това получава политическа форма, става разбираемо за много хора. Защото много от нещата хората не ги разбират. Например хората не разбират какъв е ERM-2 сега, защо е ERM-2, какъв валутен механизъм, какво ще стане там, какво ще ни се случи на нас, ние нямаме тук за най-насъщния, какво е това. . . Те много от тези идеи може да се окаже, че не ги разбират въобще.

Водещ: Ето, например подкрепяте ли това, което правят те със здравеопазването, ГЕРБ, в момента?
Ив. Костов: Принципът, който ние подкрепяме. . . Здравната реформа трябва да даде качествена и достъпна медицинска помощ.
Водещ: Това ли е начинът?
Ив. Костов: Това е най-важното, това се слага в центъра, а не да остане болницата в Кула или болницата в Нови пазар, или болницата в Ардино, защото имат мощни, така, мощна подкрепа от някой стабилен депутат в Народното събрание. Не, трябва да не се. . . Трябва хората в Ардино да могат да бъдат лекувани на нивото и с компетентността, и с качеството на помощта, която може да произведе една мощна истинска многопрофилна постоянно действаща болница. Това трябва да го дадем на всички хора.

Водещ: На 50 километра от. . .
Ив. Костов: Вижте, това е. . . Ама 50 километра са нищо в съвременния свят, моля ви се.
Водещ: Ако е в планина, е доста. . .
Ив. Костов: Ами, има пак. . . България аз съм я. . . седем-осем пъти съм минал по всичките й пътища. Няма място, с изключение на наистина много малки населени места, където да не може да се стигне. И вижте какво има сега, трябва да се разбира това, тази система с многото звена, които имаме, лекува по следния начин - първо го посреща човека, така, както трябва да бъде, неговият личен лекар, личният лекар го праща в най-близкото медицинско заведение, клиника, лаборатория, те го пращат в най-близката болница, особено когато диагнозата е сериозна, нали, когато е опасна. Най-близката болница го оглежда и го праща в своите лаборатории за изследване. След това всички установяват, че не смеят дори да кажат на пациента тежката диагноза и той отива в истинска мощна болница, където професионалният хирург го поглежда и казва - слушай, ако искаш да живееш, веднага те приемам и те качвам на маса и те оперирам, за да хванеш последния влак. Обаче вижте какво сме направили - първо сме платили на едната инстанция, следващото на друга, една, две, три, четири, пет изследвания, лаборатории, докато всичко това отива в ръцете на истинския професионалист, който казва - бягай веднага да те оперирам, за да хванеш последния влак. Защо са дадени всички тези други пари? Защото ги има звената, защото те съществуват и защото хората там поради малкия си опит не смеят да кажат на човека какво му е. Това ми се случва прекъснато, аз имам близки хора, всички го знаем, че се случва така. Всички знаем, когато е неопитен лекарят, когато това му е, да речем, 15 или 20, или не знам кой случай, но той не смее дори диагнозата да постави така, както съм видял да я поставя проф. Стаматова в момента, в който видя Йосиф Сърчаджиев. Веднага протоколи, веднага супер съвременно лечение и просто го грабна от оня свят. Това е едно, а онова другото е. . . Обаче, вижте, и едното, и другото струват страшно много пари.

Водещ: Добре. . .
Ив. Костов: Защо трябва да плащаме? Задавам простия въпрос - защо трябва да плащаме за всички тези изследвания, къде направени добре, къде не направени добре, къде точно или неточно? Защо да се харчат всички тези пари, защо да се влошава състоянието на пациента, защо много пъти отчаяни го пращат вкъщи да умира, защото е на 72 години? Кой ще поеме в някаква районна болница риска да оперира човек на 72 години от сърдечен тежък порок, който, нали, той го е придобил с годините? Да, но в ИСУЛ това го правят веднага, въобще не го гледат, защото са оперирали възрастни хора на 85, защото са имали всякакви случаи. Тези хора лекуват, разбирате ли, мощно, силно. . .

Водещ: Само, след малко ще чуем радикално по-различно мнение по въпроса, но аз искам друг въпрос да ви задам, защото едно подозрение има, че използвате вашата подкрепа в правителството за битка срещу стари противници. Ето, спомням си, в предишното си участие тук казахте, че искате разследване на имотите на Ахмед Доган. И какво оттук нататък? Това ли е другата цел с която. . .
Ив. Костов: Оттук нататък г-н Кушлев направи първи постъпки, за да обезпечи държавните вземания, защото там има нарушен закон, защото "Каза Домини" и "Каза Белла" са построени в нарушение на закона, имаше обвинение, че са откраднати пари от българския данъкоплатец, неплатени данъци и т.н. Това е изключително важно. Аз тук знаете ли какво искам да кажа?

Водещ: Какво?
Ив. Костов: Две неща. Първо, понеже спорим, още спорим. . . там някакви хора има между г-н Доган и тези имоти. Вие знаете добре какво означава "Каза Домини". "Домини", написано с главно "Д".
Водещ: На Господ.
Ив. Костов: На латински това означава дома на Бога. Е как може един човек от Галата, или там който и да е, да кръсти хотела си на латински "Каза Домини"? Има само един човек, който може да го направи, и ние всички знаем как се казва. Така че, ако някой е злоупотребявал така тежко, ако е строил такива имоти, това трябва да се разследва, това трябва да стане ясно, защото това е корупция на най-високи нива. Аз съм радостен да кажа, че това няма да остане изолиран случай. Всички неща. . . впрочем тук аз не искам да бъда човек, който няма да признае. В предишното Народно събрание г-н Бойко Великов изпълни задълженията си на председател на комисията за корупция. И ако това дело сега там стигне до пернишкия съд и беше произнесена присъдата, това се дължи на обстоятелството, че първите документи, първите проверки на Народното събрание стигнаха до прокуратурата, определени прокуратури са се задействали и имаше резултат. Така че това не е направено само от нас. Не сме само ние тези, които искаме да спираме корупцията на най-високо ниво. Така че свършената работа в последните две години най-после накара, най-после накара досъдебното производство да атакуват политическата корупция на високо ниво, наистина засега не директно.

Водещ: Добре, аз искам накрая да се върнем към началото на нашия разговор, където вие казахте за ползата от антикризисните мерки и за тяхната адекватност. Ако цената на влизането в еврозоната е фалити на български фирми, струва ли си тази цел? Защото. . .
Ив. Костов: Не, няма, такава връзка няма.
Водещ: Не, сериозни гласове казват, че трябва да се стимулира производството, както направиха Бернанке и други хора, да се наливат пари в производство, а не да има рестрикции.
Ив. Костов: Значи, вижте, грешката на Бернанке, изобщо на програмата на Обама, ще си позволя аз да кажа някакви такива големи неща сега . . .

Водещ: Големи неща, защото. . .
Ив. Костов: Големи неща, защото засягат голяма икономика, голяма държава, където има много наистина висок професионализъм. Но грешката е в следното - когато една. . .
Водещ: Рискът е да ви обвинят, че знаете повече от. . . като кажете Бернанке не знае, аз знам.

Ив. Костов: Имам си мнение, нека се чуе. Щом влиза в голяма вълна икономиката на тежка криза, тя задължително се преструктурира. Това е правилото, което г-н Илиян Михов знае чудесно. Щом влиза в такава тежка застойна криза икономиката, значи вътре започват големи трансформации на индустрии, съотношения индустрия - земеделие, земеделие - индустрия, оръжейна промишленост, след това индустрия - услуги и т.н. Променя се всичко, променя се заетостта, променят се модели на поведение, образование се променя, всичко се променя. Когато икономиката влиза в такава криза на преструктуриране, то е истинско преструктуриране. Това означава, че в нея трябва да се проведат реформи, защото като й се наливат пари, се запазва същото състояние, което я е докарало в кризата. Парите, парите хербаризират икономиката, не й позволяват да се пребори със собствените си сили и нагаждайки се към новите условия да осъществи това преструктуриране. Причината, поради която ние изпадаме сега в кризата, е незавършените реформи. Трябва да го кажем съвсем ясно - в България има незавършени реформи.

Водещ: Ама, г-н Костов, това ли е причината, че ние правим обратното на това, което прави светът, защото светът наистина навсякъде налива, а ние стягаме коланите?
Ив. Костов: Ние продължаваме да следваме. . . това е, защото нашите реформи са обвързани с приложението на специален инструмент, който да гарантира сърцевината на икономическия живот, а тя е бюджетът, монетарната система и банките, това е валутният борд. Той ги покрива и мощно ги държи да не, да не. . . той ги защитава. Тоест ние сме още в режим на реформи. Бордът е сложен върху българската икономика, за да може да осъществи всички необходими реформи и тогава да се влезе в Европа. Това е цялата система, която е заложена през 97-а година. И ние тогава, много хора, включително от ляво, от дясно, от всякъде, разбирахме това обстоятелство.

Водещ: Г-н Миков. . .
Ив. Костов: Лошото е, че след това на никой не му стигна куража да осъществи незавършените реформи.
Водещ: . . . след малко ще говорим с вас на дълго и на широко, но понеже си записвахте доста, имате ли нещо, което в момента с едно изречение искате да кажете, което ви предизвиква?
Михаил Миков:Само нещо ме провокира г-н Костов - причината са незавършените реформи у нас. Кои са причините в Щатите? Мисля си, че точно този крайно монетарен подход. . .
Ив. Костов: Веднага ще кажа.
М. Миков: И в Европа също, защото кризата не е само в България. . .
Ив. Костов: Веднага ще кажа.
М. Миков: Да, има нереформирани сектори у нас, само че нашите незавършени реформи да са причината за кризата при тази отворена икономика у нас, това е несериозно. . .

Ив. Костов: Веднага ще кажа. Същото се отнася и за Америка. Съединените американски щати, Франция, изобщо големите страни в Европа, нито една не е преминала през реформите, които ние осъществихме. Например на военноиндустриалния комплекс, никоя. . . всички комплекси стоят, всички армии от времето на студената война стоят, цялата тази машина, настроена да произвежда оръжие, е налице. . .
М. Миков: Господин Костов, и много експортен потенциал, индустрия със сила и експортен потенциал. . .
Ив. Костов: Да, да, и всичко това трябва да се реформира. Всичко това трябва да се промени. Цялата тази философия на живот трябва да бъде сменена. От друга страна, гигантски индустрии, които стоят под тези индустрии, които са произвели и огромната администрация, но в момента там нахлуват процеси на компютъризация, на автоматизация на работните места до такава степен. . . Между другото фирми, големите фирми, големите, гигантските, международните, транснационалните компании осъществиха тази промяна, те вкараха местата. . . Знаете ли по такъв начин? Тъй като тази реформа освобождава страшно много администрация, тъй като всяко място се автоматизира. . . Ако вие отидете в момента в модерна банка, вие ще видите как изпълнителният й директор може да седне на компютъра със своя достъп веднага да види къде се намира вашето състояние, в какво положение. . . веднага да ви даде съвет. Не търси цялата огромна армия под него.

Водещ: Добре.
Ив. Костов: Защото светът се е променил страшно много. Тези банки, които фалираха в Щатите, тези застрахователни дружества, всичко това беше изградено на технологията, на управлението от преди компютърната ера. Това е причината.
Водещ: Добре, запомнете си мисълта. Ще продължим с г-н Миков след това, но, разбира се, и вие ще можете да го репликирате, както и той вас.

Цялото интервю можете да видите във видеофайла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Митинги "за" и "против" 9 септември се състояха в София
Митинги "за" и "против" 9 септември се състояха в София
20:45, 09.09.2024
Чете се за: 02:25 мин.
80 години по-късно: Какво не знаем за събитията след 9 септември?
80 години по-късно: Какво не знаем за събитията след 9 септември?
20:38, 09.09.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Нов вид кибератака заля електронните пощи на стотици потребители у нас
Нов вид кибератака заля електронните пощи на стотици потребители у нас
20:35, 09.09.2024
Чете се за: 05:20 мин.
Ревност е най-вероятният мотив за убийството на младата жена в Шумен
Ревност е най-вероятният мотив за убийството на младата жена в Шумен
20:34, 09.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Над 150 издателства участват в 12-ото издание на "Алея на книгата"
Над 150 издателства участват в 12-ото издание на "Алея на книгата"
20:09, 09.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Божидар Божанов: Събитията в ДПС и в БСП са много притеснителни за политическата система
Божидар Божанов: Събитията в ДПС и в БСП са много притеснителни за политическата система
19:30, 09.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Официално: Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар
Официално: Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар
19:29, 09.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Урсула фон дер Лайен иска България официално да предложи Екатерина Захариева за еврокомисар
Урсула фон дер Лайен иска България официално да предложи Екатерина Захариева за еврокомисар
19:03, 09.09.2024
Чете се за: 00:20 мин.
Александър Симов: Групичката около Корнелия Нинова не беше в полза на БСП
Александър Симов: Групичката около Корнелия Нинова не беше в полза на БСП
18:54, 09.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Илияна Йотова: Българските избиратели се измориха от политическата криза
Илияна Йотова: Българските избиратели се измориха от политическата криза
18:35, 09.09.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Антон Хекимян: Кметът еднолично е подписал заповедта за отсичане на дърветата на ул. "Опълченска"
Антон Хекимян: Кметът еднолично е подписал заповедта за отсичане на дърветата на ул. "Опълченска"
18:28, 09.09.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Ще намери ли място ДПС в изборните листи?
Ще намери ли място ДПС в изборните листи?
18:15, 09.09.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Изборът на Кристалина Георгиева
Изборът на Кристалина Георгиева
Парламентарни спорове заради генно-модифицираните организми
Парламентарни спорове заради генно-модифицираните организми