НОВИНИ

Над 150 издателства участват в 12-ото издание на "Алея на книгата"

Айше Сали
от Айше Сали
20:09, 09.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

В София днес се откри "Алея на книгата". Форумът, който събира на едно място думите, с които се пише българската и световната литература.

Снимки: БТА

Книгите трябва да подхождат на годините на своя читател. Така е поне на "Алеята на книгата". Младите разлистват модерните, а по-възрастните търсят вдъхновението в миналото.

"БНТ: Какво ви дават книгите?
- Положителни емоции и чувство на гордост, че съм българин. Обичам да чета исторически романи, история на България от дълбока древност, отпреди 9-10 хил. години до наши дни", каза Павел Серафимов.

"Книгите ми дават много емоции за начало, дават ми повече въображение, обожавам, когато имам книга, за която мога да мисля със седмици", сподели Селин Стоименова.

Място за дебюти, програма за деца и заглавия, посветени на екологията са част от програмата. Над 150 издателства от цяла България участват в 12-ото издание на най-голямото пътуващо книжно изложение.

Една от най-очакваните срещи на "Алея на книгата" е тази с писателя Георги Господинов. Носителят на наградата "Букър" ще представи най-новото си произведение "Градинарят и смъртта" на 12 септември, а в рамките на книжния форум за първи път ще бъде представен и фестивалът "Наука изкуство и култура".

Вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Найден Тодоров и кметът на София Васил Терзиев откриха официално събитието.

"Четящите хора са възпитани, не са безскрупулни, не са нагли, не са хора, които обиждат. Защото писаното слово учи на друго - на взаимно уважение, толерантност, на любов между хората и на доброта", категорична е Илияна Йотова, вицепрезидент.

"Алеята на книгата" ще продължи до 15 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Привържениците на Северна Ирландия се оплакват от "срамно и неприемливо отношение" в България
Привържениците на Северна Ирландия се оплакват от "срамно и неприемливо отношение" в България
Принцесата на Уелс Катрин завърши химиотерапията си
Принцесата на Уелс Катрин завърши химиотерапията си