ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

"Пъстра трапеза" в Логодаж

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Близо 100 любители-готвачи от Благоевградски регион участваха в Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, които се проведе в село Логодаж.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Близо 100 любители-готвачи от Благоевградски регион участваха в Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, които се проведе в село Логодаж. Уникални баници, баклави, печени кокошки и пържени ястия, с които се прехранвали жителите на региона преди векове отрупват дългите трапези в селото. Много от ароматните гозби като пърженица с чушки, турска халва и циганска баница пленяват  и най-изтънчените професионални готвачи. Сълзинка Балдева от Скребътно казва, че и до днес в селото им се готви само по стари рецепти, които знаят от майките си: - Турска халва, мекици, локуми, които ги казваме едно време, които са ги казвали, циганска баница дето едно време пак са го казвали, това представяме. - Всяка една от жените има нужда да покаже себе си чрез това, което е направила, моята погача се казва "вкусна баба" - казва Евгения Йорданова. 0809_lagodaj3 Мъж от Логодаж показва завидни умения с гозби, които започнал да  готви още от вчера. Приготвил е сладка баница. - С орехи, със сладко, с такива неща и домашно сирене с козе мляко и още пърженица с чушки и извара сме направили, - обяснява човекът.
Майсторът на баницата Майсторът на баницата
Признатият майстор на традициони гозби шеф–готвач Пеньо Иванов, готви храна за 1 500 човека. На кулинарното изложение имаше и кутия за събиране на средства за пострадалите хора от наводнието в Мизия. Инициативата е на женското дружество „Ние жените” в Благоевград. Кулинарният фестивал се провежда от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите. Вижте репортажа на София Гълъбова  и оператора Феодор Сургов. 0809_lagodaj

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?