Близо 100 любители-готвачи от Благоевградски регион участваха в Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, които се проведе в село Логодаж. Уникални баници, баклави, печени кокошки и пържени ястия, с които се прехранвали жителите на региона преди векове отрупват дългите трапези в селото. Много от ароматните гозби като пърженица с чушки, турска халва и циганска баница пленяват и най-изтънчените професионални готвачи.
Сълзинка Балдева от Скребътно казва, че и до днес в селото им се готви само по стари рецепти, които знаят от майките си:
- Турска халва, мекици, локуми, които ги казваме едно време, които са ги казвали, циганска баница дето едно време пак са го казвали, това представяме.
- Всяка една от жените има нужда да покаже себе си чрез това, което е направила, моята погача се казва "вкусна баба" - казва Евгения Йорданова.
Мъж от Логодаж показва завидни умения с гозби, които започнал да готви още от вчера. Приготвил е сладка баница.
- С орехи, със сладко, с такива неща и домашно сирене с козе мляко и още пърженица с чушки и извара сме направили, - обяснява човекът.
Майсторът на баницата
Признатият майстор на традициони гозби шеф–готвач Пеньо Иванов, готви храна за 1 500 човека.
На кулинарното изложение имаше и кутия за събиране на средства за пострадалите хора от наводнието в Мизия. Инициативата е на женското дружество „Ние жените” в Благоевград. Кулинарният фестивал се провежда от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.
Вижте репортажа на София Гълъбова и оператора Феодор Сургов.