НОВИНИ

Посланик Уорлик по актуални теми

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят има критики, но и много позитивни неща за България. Той отчита напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в студиото на "Денят започва".

посланик уорлик актуални теми
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 12.04.2011
Чете се за: 11:19 мин.
У нас

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят има критики, но и много позитивни неща за България. Той отчита напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в студиото на "Денят започва".

Посланик Уорлик подчерта, че България е постигнала "изключителен напредък" по отношение върховенството на закона. Не само богатите и властните, всички в България имат отговорност във връзка с корупцията. Корупцията се случва на много различни нива, а хората го приемат за нормално, но то не е, каза още Уорлик.

Относно изказването си от преди няколко дни, че има една съдебна система за богатите и отделна за бедните, посланикът обясни, че по никакъв начин не иска да обиди съдебната система у нас, както и преобладаващата част от съдиите. Преобладаващата част от магистратите са чудесни специалисти, каза още той.

След аварията в японската атомна електроцентрала Фукушима 1 ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена, каза в студиото американския посланик у нас Джеймс Уорлик. България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ Белене или за изграждането на нови реактори в Козлодуй, каза още посланика.

Дискусиите и различните мнения на членове на правителството по определени теми са по-скоро полезни. "Фактът, че има вътрешни дебати и има разногласия и че са поставени на масата редица въпроси за обсъждане, не виждам това да е някакъв проблем. Правителството, като част от екипа си има много квалифицирани и добри професионалисти, които се справят с работата си и дори понякога да не са съгласни един с друг, смятам, че това е по-ското полезно и здравословно за България", заяви още Уорлик.

Целия разговор с посланик Уорлик можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водеща:
Добро утро отново. Здравейте. Стана 8 часа и 12 минути. Надявам се, че вече сте будни и тръгвате за работа. Наш следващ гост е посланикът на Съединените американски щати у нас Негово превъзходителство Джеймс Уорлик. Добро утро и здравейте.

Джеймс Уорлик:
Добро утро.

Водещ:
Добро утро.

Водеща:
Добро утро, г-н посланик. Да започнем с последния доклад на американския Държавен департамент за състоянието за защита на човешките права по целия свят. В него за пореден път се констатира, че и в изпълнителната, и в законодателната, и в съдебната власт има корупция, и това е проблем за гражданските права у нас. Нямате ли усещането, че се въртим в един омагьосан кръг?

Дж. Уорлик:
Много дълъг доклад е и трябва всъщност да се прочете цялостно. Той отчита много от напредъка, който е постигнат тук, в България, включително и в съдебната система, но също така са отразени и проблемите. Но е необходимо да не се фокусираме само върху проблемите, но също така и върху положителните аспекти. Вече сме казвали, че е налице политическата воля от страна на правителството, за да се обърне внимание на борбата с организираната престъпност и корупцията. И се надяваме да продължат в този дух.

Водеща:
Къде според вас, в кои видове власти корупцията все още остава най-сериозен проблем - дали в съдебната, дали в изпълнителната, дали в законодателната?

Дж. Уорлик:
На първо място нека да подчертая, че България наистина е отбелязала изключителен напредък по отношение на въпроси, свързани с върховенството на закона. Вижте какъв напредък е отбелязала страната през последните 20 години. И българските граждани трябва да се гордеят с това. Но все още има много какво да се свърши. Аз преди няколко дни отбелязах, че има някои хора в България, които вярват, че стоят над закона и че вярват, че законът не важи за тях. Те са богати, имат политическо влияние и много от тях понастоящем свободно се разхождат из улиците на България. Трябва да има правосъдие. Обаче тук да кажа, че не става дума само за богатите и властните. Всички в България имат отговорност във връзка с корупцията. И нека да вземем един конкретен пример, да кажем, свързан с Пътна полиция. Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са били спирани, техните коли са били спирани от полицаи, които са им поискали подкуп. Съответно преценяват колата каква е и в съответствие казват - 10 или 20, или 50. И дори като им дадеш 50 лева, могат и да ти върнат обратно някаква сума. Въпреки това, разбира се, знам, че има много честни полицаи. И този вид проблем не е само валиден в България. Но тук като че ли се приема като нещо естествено. Полицай, който иска подкуп в страна като моята или редица други, би бил уволнен. А съответно човекът, който предлага подкуп на полицая, вие също сте отговорен, защото нарушавате закона. По някаква причина в България всичко това се приема като нормално и че така функционират нещата. Но това не е правилно. Тоест не става дума само за богатите и известните, а всички граждани в България трябва да се изправят пред това явление и да кажат - стига толкова. И вие трябва да поемете отговорността, ако давате подкуп на полицай и го насърчавате да взема подкупа, вие самите извършвате престъпление. Така че корупцията се случва на много различни нива. Аз не мога и да... продължа да повтарям колко пъти съм чувал за проблемите с корупцията, както с Пътната полиция, но и на други места. И аз тогава винаги задавам въпроса - защо не направите нещо, за да спрете даването на подкупи. И обикновените хора обикновено вдигат рамене и казват - ами, то винаги си е било така и е нормално. Но нека аз да кажа - не е нормално.

Водеща:
Мисля обаче, че се опитвате да смекчите това, което казахте преди няколко дни, че у нас има една съдебна система за богатите и една съдебна система за бедните. Всъщност думите ви предизвикаха сериозен скандал. Знаете, че и главният прокурор, и шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев определиха тезата ви като абсолютно неоснователна и неприемлива. Вчера пък имаше коментар от страна на председателката на Народното събрание, която каза, че изказването ви е абсолютно непремерено. Защо обидихте правосъдната система у нас?

Дж. Уорлик:
Вижте, по никакъв начин не бих искал да обидя съдебната система в България. Преобладаващата част от съдиите и магистратите в съдебната система са много квалифицирани, добри професионалисти и си вършат работата добре. Но има граждани, които аз дори и не познавам, които ме спираха в последно време по улицата и ми казваха - благодаря, че се изказахте публично по този въпрос. И казаха - да, ние може би трябва да си го казваме това, браво. Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват все още проблеми. И единият от тези проблеми е, че има хора в тази страна, които все още остават над закона, или поне вярват, че стоят над закона, и обикновените хора го виждат това.

Водещ:
И все пак, Ваше превъзходителство, не смятате ли, че начинът, по който формулирахте това свое изказване, може би малко прехвърля нормалния тон, който е допустим за изказване на посланик на приятелска и съюзна държава, така, малко на...

Дж. Уорлик:
Вижте, моята цел не е да критикувам тук, а просто да открия повод за дискусии по конкретна тема. И ако моето изказване може да послужи за стимул за започване на такива дискусии, тогава смятам, че е положително, защото това са въпроси, които трябва да бъдат дискутирани. Съгласен съм, да, има хора, които не са съгласни с мен, но има и много хора, които вярват, че това, което казах, е вярно. Затова това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран тук.

Водеща:
Смятате ли обаче, че дължите извинение на съдебната система? Склонен ли сте да поднесете извиненията си, защото, доколкото разбирам от изявленията и на главния прокурор, и на неговия колега, шефът на Върховния касационен съд, в изявленията им има обида от вашите думи, те се чувстват засегнати?

Дж. Уорлик:
Моето намерение не е било да засегна който и да било член на съдебната система или на правителството. Аз изключително много ги уважавам и даже се срещам с много от тях. И всъщност правителството на Съединените щати ги подкрепя чрез обучения или друг вид формати за подкрепа. Това, което ние искаме да видим, е силна съдебна система. Ние знаем, че много от членовете и кадрите в съдебната система са едни от най-добрите кадри в България. Това са млади хора, които се изкачват по стълбицата на прокуратурата и на съда. Аз по никакъв начин не целя да обидя някого. Но фактът, че съм генерирал дискусия, се надявам да се счете за нещо полезно. Защо да не дискутираме темата?

Водещ:
Добре, но все пак вие казахте, има хора, които очевидно се чувстват над закона в България. Конкретни примери ли имахте предвид, или по принцип казахте, че това е видно?

Дж. Уорлик:
Не е ролята на американския посланик да назовава конкретни имена. Но мисля, че преобладаващата част от хората знаят и виждат сами за себе си кои са те. И им е писнало от това. Хора идват при мен и ми казват - омръзна ни. И виждат, че има такива случаи, където не възтържествува правосъдието. И всъщност тези, които извършват престъпления в България, трябва да бъдат осъдени и трябва да отидат зад решетките. Това е факт. Хората обаче виждат, че не винаги такъв е случаят. И аз просто се опитах да генерирам дискусия около този въпрос.

Водеща:
В същото време казвате, че когато хората разговарят с вас, от своя страна ви казват - така е било от години, нищо не се е променило. Е, как да бъде обърнато това тогава като тенденция? Откъде да дойде промяната?

Дж. Уорлик:
Вижте, промените се случват бавно. Това не е нещо, което може да се промени за една нощ. И това го казвам във връзка и с тези хора, които стоят над закона, и за Пътната полиция. Изисква се дългосрочен ангажимент. И не става дума само за конкретно това правителство или един конкретен министър, съдия или прокурор. Става дума общо за българите, да се изправят, да отстояват своите позиции и права и да кажат - стига толкова. Това правителство наистина е отбелязало голям напредък при борбата с организираната престъпност и корупцията. Но хората виждат, че има още много какво да се свърши. Защото не е само за... става дума за арестуване, а също така става дума за добра работа на прокуратурата и да се гарантира, че тези, които са нарушили закона, са зад решетките.

Водеща:
Още малко, за да изчистим тази тема. Ето, вие дадохте пример с пътните полицаи. О`кей, аз приемам този пример. Но има друг въпрос, който далеч повече може би дразни нас, българите. Не ви ли прави впечатление, че през последните години няма нито един осъден политик за някакво престъпление, няма да го назовавам? Ето, преди няколко дни беше оправдан бившият министър на земеделието Венцислав Върбанов, който 10 години беше влачен из съдилищата и в крайна сметка беше оневинен. Тук какъв е проблемът?

Дж. Уорлик:
Аз не съм достатъчно добре запознат, за да мога да коментирам конкретен случай. Но това е един пример, но могат да се изброят редица примери, където най-малкото е останала въпросителна относно случая. Не е моя роля да решавам дали някой е виновен или не. Но всъщност необходимо е да има яснота по тези случаи и да се знае, че дори и да си с власт и да имаш пари, въпреки това, ако си виновен, подлежиш на върховенство на закона и ще бъдеш осъден, ако се установи, че си виновен.

Водещ:
Може би сега да сменим темата наистина вече, защото мисля, че я изчерпахме. Какво трябва непременно българите да вземат предвид, когато мислят за бъдещето на атомната си енергетика и в частност, разбира се, за бъдещето на АЕЦ "Белене"?

Дж. Уорлик:
Останалата част от света понастоящем говори по една конкретна тема, а именно тази, свързана с безопасността. Все още не сме видели крайните резултати и негативните последици от случилото се с "Фукушима". Но преди няколко седмици ако бяхме задали въпрос на японците дали би могло да има някакви проблеми с тяхната ядрена технология, те биха казали - не, на сто процента са безопасни. Но това, което виждаме, е, че природните сили са по-силни дори и от най-добрите инженери по света. Така че в крайна сметка наистина трябва да преосмислим ядрената енергетика. Може би трябва да осъзнаем, че наистина ядрената енергетика има място в енергийния сектор по света, но това, което "Фукушима" ни показва, е, че наистина трябва да се преосмисли аспектът, свързан с безопасността. Вижте, България попада в сеизмична зона, това е важен факт, който трябва да се вземе предвид. И редица страни го правят за себе си. Още едно нещо, което "Фукушима" ни показва, и то е важно не само за България, а и за всички други страни. Не става въпрос само за добра и съвършена технология, но също така става дума всички други фактори, които са важни, да са налице при случай на авария - ще може ли да се евакуират гражданите, имате ли такъв авариен план, можете ли да предоставите необходимата здравна помощ. Всичко това са въпроси, които понастоящем се задават в Брюксел, във Вашингтон. И аз смятам, че понастоящем тече един дебат, включително и в България по отношение конкретно на "Белене", и смятам, че е здравословен. Защото не трябва само да става дума и за цената на "Белене", но ще трябва да касае и въпроса за безопасността.

Водеща:
Г-н посланик, познавате поне част от българското правителство, вероятно с част от неговите членове имате и по-близки отношения. Стои ли ви стабилно кабинетът "Борисов" сега, след като миналата седмица избухнаха толкова сериозни скандали около подписването на новото споразумение с руснаците за АЕЦ "Белене"? Случи ли се пробив в националната сигурност, каквито бяха коментарите тук на опозицията?

Дж. Уорлик:
Вижте, демокрацията не е нещо лесно, всъщност е нещо много трудно. В рамките на всяко едно правителство винаги ще има различия в мненията. И всъщност това е нещо полезно. Ако всеки един член на правителството се съгласяваше по всяка една тема, това означава, че правителството не е ефективно. Фактът, че има вътрешни дебати, има разногласия, че са поставени на масата редица въпроси за обсъждане... не виждам това да е някакъв проблем. Правителството като... част от екипа му има много квалифицирани и добри професионалисти, които добре се справят с работата си. И дори понякога да не са съгласни един с друг, смятам, че това по-скоро е полезно и здравословно за България.

Водеща:
Казвате, че това е един здравословен дебат. Тук обаче един от лидерите на българската опозиция след този скандал видя много ясно в кабинета на Бойко Борисов проруски настроени министри и проатлантически настроени министри. Вие виждате ли такава разделителна линия в кабинета?

Дж. Уорлик:
Вижте, по отношение на "Белене" и енергийните въпроси, честно казано, това не трябва да са политизирани въпроси. Тези въпроси трябва да се обсъждат с оглед енергийната сигурност на България. Тези въпроси трябва да се разглеждат не по отношение дали сте за или против, а дали е икономически обосновано да има такъв проект за България. Защото каквато и да е цената, тя е изключително скъпа, това не е подарък, и българските граждани ще трябва да платят за това, и най-вероятно и вашите деца ще платят за това. Затова е важно да се знае дали е икономически обоснован този проект, на второ място - дали гарантира енергийна сигурност, защото това е важно не само за България, но и за целия регион, и на трето място, и тук именно подчертавам това, което казах и преди това, че става въпрос и за безопасност. Това е ключовият въпрос понастоящем по света във връзка с енергетиката, ядрената енергетика.

Водеща:
Всъщност преди седмица тук бяха представители на енергийната компания "Уестингхаус", те имаха среща с премиера, с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Можете ли да кажете какви са резултатите от тази среща? Ще има ли седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Дж. Уорлик:
На първо място нека да кажа, че "Уестингхаус" все още не са идвали в България, ще дойдат накрая на месеца. "Уестингхаус" помолиха да дойдат в България да се срещнат с премиера. Те не се опитват да продадат нещо на България понастоящем, но искат да подчертаят, че пред България стоят различни опции по отношение на ядрената енергетика. И смятам, че това е важна дискусия. Вече даже е била обсъждана дали да има седми и осми реактор или "Белене". Смятам, че е важно да се чуят различните опции. Знам, че французите наскоро бяха тук на посещение, вероятно и други представители от енергийния сектор на света. Но не само българското правителство, но и българските граждани трябва да са наясно, да разберат какви са опциите, колко биха стрували и колко безопасни са те.

Водещ:
Аз си мислех тук да напуснем малко границите на България и да ви попитам за позицията на Съединените щати в ситуацията, която се създаде около и в Либия, и над Либия. Защо Съединените щати не искаха да бъдат лидери, водачи в това, на тази офанзива?

Дж. Уорлик:
На първо място нека да подчертая, че трябва да се разбере ясно защо се случва това, което се случва, а именно да бъдат защитени невинните граждани на Либия. Това, което знаем за Кадафи, е, че той е безскрупулен лидер и би направил всичко, за да запази властта. И той бе на прага на това да предприеме военни действия срещу собствения си народ. Така че ООН бяха тези, които взеха решението да се предприемат всички възможни мерки, за да се предотврати нещо, което щеше да се превърне в човешка трагедия там. Също така редица съюзници - Съединените щати, Франция и Обединеното кралство, които заедно решиха, че ние имаме военния капацитет, за да можем да предотвратим такава човешка трагедия, затова ние действахме съвместно в тази насока. Имахме силната подкрепа на страните от залива, тъй като те също бяха осъзнали, че не става дума за солидарност сред мюсюлманското общество, а предотвратяването на човешката трагедия, която би могла да бъде нанесена от безскрупулен диктатор. Но тук в крайна сметка не става дума за амери канска операция, британска или френска, а това е операция на НАТО. И целта е да бъдат защитени невинните граждани. Факт е, че дните на Муамар Кадафи като ръководител на Либия са броени. И това, което искаме да видим, е един мирен, демократичен преход в Либия, така че там да може либийските граждани да имат правителство, каквото те желаят.

Водеща:
Г-н посланик, последен въпрос, с него отново ще ви върна към българските реалности. "Уикилийкс" преди време публикува един много любопитен доклад на бившия американски посланик у нас Джеймс Пардю от 2005 година. В този доклад той твърди, че българската мафия финансира политическия живот у нас. Хипотетично, ако грамите ви до Вашингтон не бяха секретни, какво щяхме да прочетем днес във вашите грами?

Дж. Уорлик:
На първо място не бих искал конкретно да говоря по конкретна телеграма. Например тази е била писана през 2005-та, преди аз да дойда. Но фактът е, че ако четете това, което докладваме обратно във Вашингтон, ще разберете, че това, което докладвам на Вашингтон, е абсолютно същото като това, което казвам тук пред вас. Както знаете, аз съм абсолютно открит и съвсем честен посланик на Съединените щати в България и всичко, което ви казвам тук и дискутираме, аз казвам на Вашингтон. Всичко, свързано с върховенството на закона, корупцията, организираната престъпност, енергетика, сигурност - всички тези въпроси аз докладвам на Вашингтон, но съвсем открито, както правя с вас. Не бихте чули нещо различно от това, което чувате днес от мен. Също така бихте и разбрали, че това, което се пише до Вашингтон, е много професионално и...

Водещ:
Г-н посланик, само това да кажа, ние ви вярваме. И това е задължаващо, нали знаете.

Дж. Уорлик:
Много благодаря за това.

Водеща:
Наистина последен въпрос. Има ли списък в американското посолство в София от политици, български бизнесмени, които са персона нон грата в Съединените американски щати и на които не издавате визи?

Водещ:
И не могат и да се надяват на виза.

Дж. Уорлик:
Не, няма такъв т.нар. черен списък в посолството. И всъщност всеки един случай се разглежда индивидуално в момента, в който се подаде молба за кандидатстване за виза, и така трябва да бъдат нещата, тъй като обстоятелствата около различните хора се променят. И това е валидно и за вас. Дори и в предходен период да ви е било отказана виза, на следващ етап отново се преразглежда наново вашата молба. Има някои хора, които смятат, че зависи изцяло от настроението на посланика как се издават визите, но всъщност това изобщо не е вярно. Тези решения се взимат от нашето консулство, от консулските ни служители. И съответният консулски служител в консултации с колегите си във Вашингтон взимат решение. Аз дори нямам правомощията да издавам визи в България.

Водеща:
Добре. Благодарим ви за това интервю.

Водещ:
Благодарим ви.

Водеща:
Това беше посланикът на Съединените американски щати у нас Джеймс Уорлик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Напредък при обработването на софийските боклуци, обяви Васил Терзиев
Напредък при обработването на софийските боклуци, обяви Васил Терзиев
22:56, 03.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Пожар избухна край Асеновград (СНИМКИ и ВИДЕО)
Пожар избухна край Асеновград (СНИМКИ и ВИДЕО)
22:36, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
"Да, България" остава в коалиция с „Продължаваме Промяната“ и „Демократи за силна България“
"Да, България" остава в коалиция с „Продължаваме Промяната“ и „Демократи за силна България“
21:59, 03.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Пред фалит: От нисък добив на мед и загуби на пчелни семейства се оплакват пчелари
Пред фалит: От нисък добив на мед и загуби на пчелни семейства се оплакват пчелари
21:32, 03.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Дара Екимова и Ясмин Кирилова застанаха очи в очи в съда с жената, която ги заплашва онлайн
Дара Екимова и Ясмин Кирилова застанаха очи в очи в съда с жената, която ги заплашва онлайн
21:12, 03.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Предизборни сътресения: Ще остане ли "Да, България" в коалицията на ПП-ДБ?
Предизборни сътресения: Ще остане ли "Да, България" в коалицията на ПП-ДБ?
21:01, 03.09.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Все още не е напълно овладян пожарът в Рила
Все още не е напълно овладян пожарът в Рила
20:52, 03.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Екип на БНТ влезе в "сараите" на Доган в кв. "Бояна" (СНИМКИ и ВИДЕО)
Екип на БНТ влезе в "сараите" на Доган в кв. "Бояна" (СНИМКИ и ВИДЕО)
20:12, 03.09.2024
Чете се за: 05:57 мин.
Президентът Радев: Очаквам ЦИК, правителството и МВР да гарантират автентичния глас на българите на вота
Президентът Радев: Очаквам ЦИК, правителството и МВР да гарантират автентичния глас на българите на вота
19:50, 03.09.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Кои партии влизат в коалициите на двете крила на ДПС?
Кои партии влизат в коалициите на двете крила на ДПС?
19:06, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
"Часът и мястото на срещата са известни" - напусна ни легендата на българската журналистика Иван Гарелов
"Часът и мястото на срещата са известни" - напусна ни легендата на българската журналистика Иван Гарелов
18:12, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
Ще оцелее ли коалицията ПП-ДБ?
Ще оцелее ли коалицията ПП-ДБ?
18:08, 03.09.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Консултации за ЦИК
Консултации за ЦИК
Взривът в метрото в Минск е атентат
Взривът в метрото в Минск е атентат