НОВИНИ

Има ли опасност от манипулации на изборите - разговор с Бисер Троянов

Нека не забравяме, че част от изборния процес и от предизборната кампания е недоволството към изборната администрация, включително и към Централната избирателна комисия. Предварително известно беше, че тези избори ще бъдат много политизирани, с много недоволство и с много негативна кампания. Не може ЦИК да остане встрани, без да бъде включена и замесена в предизборната кампания. Лошото е, че най-лесно се прави предизборна кампания срещу ЦИК, тъй като тя не може да води такава, това заяви в студиото на "Денят започва" Бисер Троянов, говорител на ЦИК.

опасност манипулации изборите разговор бисер троянов
bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 20.10.2011
Чете се за: 06:37 мин.
У нас

Нека не забравяме, че част от изборния процес и от предизборната кампания е недоволството към изборната администрация, включително и към Централната избирателна комисия. Предварително известно беше, че тези избори ще бъдат много политизирани, с много недоволство и с много негативна кампания. Не може ЦИК да остане встрани, без да бъде включена и замесена в предизборната кампания. Лошото е, че най-лесно се прави предизборна кампания срещу ЦИК, тъй като тя не може да води такава, това заяви в студиото на "Денят започва" Бисер Троянов, говорител на ЦИК. Той поясни, че членовете на комисията нямат право дори в изявленията си да засягат какъвто и да било политически аспект.

По повод опасенията от манипулации той подчерта, че тезата за такива е отново част от предизборната кампания и допълни, че ЦИК стриктно следи правилата на Избирателния кодекс. Той беше категоричен, че там е предвиден достатъчно добър механизъм за противодействие и гаранция за провеждане на един законосъобразен изборен процес и правилно преброяване на гласовете, които ще бъдат подадени.

Бисер Троянов изключи възможността при броенето на бюлетините член от секционната избирателна комисия да фалшифицира резултата и поясни, че по време на този публичен процес присъстват останалите членове на комисията, поддръжници на партиите, а също и журналисти. Освен това има възможност и за последващ контрол, категоричен беше той.

Бисер Троянов отново обясни как ще се гласува на тези избори, как трябва да бъдат сгънати бюлетините, така че те да бъдат счетени за действителни.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водеща Жени Марчева:
Добро утро сега казвам на Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия. Здравейте.

Бисер Троянов:
Добро утро.

Водеща:
Г-н Троянов, вие сте в съставите на Централната избирателна комисия от 2001 г., нали така. ..

Б. Троянов:
Да, така е.

Водеща:
... и неин говорител. Имало ли е по-атакувана, по-критикувана Централна избирателна комисия от тази сега за местните и президентските избори 2011?

Б. Троянов:
Нека не забравяме, че част от изборния процес и може би част от предизборната кампания е и недоволство към изборната администрация, включително и към Централната избирателна комисия. Предварително беше известно, че тези избори ще бъдат много политизирани, с много недоволство и с много негативна кампания. Не може Централната избирателна комисия да остане встрани, без да бъде включена и замесена в предизборната кампания. Лошото е, че най-лесно се прави предизборна кампания срещу Централната избирателна комисия, тъй като ЦИК не може да води такава кампания. Членовете й не могат да участват в предизборна кампания и дори и в своите си изявления не можем по никакъв начин да засегнем какъвто и да политически аспект.

Водеща:
Малко конкретно обаче за критиките и обвиненията. Със сигурност сте разбрал - ОССЕ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изразява много сериозни опасения за манипулация по време на броенето на бюлетините. Подобни опасения междувпрочем изразиха и тук част от българските опозиционни партии. Готова ли е ЦИК да се противопостави на всяка една манипулация, която би могла да се случи по време на изборите, дали тази неделя, дали следващата, когато ще има балотажи?

Б. Троянов:
Тезата за манипулация отново е част от предизборната кампания. Представителите на ОССЕ се срещат често с Централната избирателна комисия. По всеки един неизяснен въпрос те получават, надявам се, за тях изключително изчерпателни отговори. Естествено те имат среща включително с всички политически партии, както и недоволните, включително като последици за самите политически партии или коалиции. Централната
избирателна комисия стриктно следи изборния кодекс. Правилата, които са регламентирани в него, те са претворени от най-добрите практики на изборния процес и назад в годините, така че е предвиден достатъчно добър механизъм за противодействие и гаранция за провеждане на един законосъобразен изборен процес и правилно преброяване на гласовете, които ще бъдат подадени.

Водеща:
Така. Сега, не знам дали разбрахте, има един сценарий хипотетичен за манипулиране на вота в неделя, който условно можем да го наречем "червен лак". Тезата е на лидера на Българската социалистическа партия Сергей Станишев, който казва следното. Хипотетично ако приемем, че това е бюлетината, с която ще гласуваме в неделя, и аз съм член на изборната комисия, неволно, сега, червеният лак е атрибут банален на жените в
днешно време, неволно аз като член на тази комисия драсвам върху бюлетината ето така, не знам дали ще се види на камерата, и правя по този начин бюлетината невалидна. Валидна ли е тази бюлетина така с червения ми лак, или невалидна?

Б. Троянов:
Нека да припомня за всички зрители, че членовете на секционната избирателна комисия са 5 или 7 на брой. Във всяка една секция броенето става в присъствието на всички членове на секционната избирателна комисия. Поначало те са посочени от всички парламентарно представени партии и коалиции. Броенето става само от един от тези членове, като всякакви пишещи средства, включително и химикалките, са отстранени, за да не се отразява по някакъв начин това, за което вие говорите. На броенето могат да присъстват представители на партиите, които са наблюдавали изборния процес по време на гласуването целия ден. Могат да присъстват застъпници, самите кандидати, които са регистрирани, включително и журналисти. Е, при този голям публичен процес, който се наблюдава при броенето, такава идея за драсване или някой да отбелязва вместо избирателя още няколко хиксчета в другите квадратчета, вече не би могло да се поддържа като теза. Това, което се лансира, може да стане само при един закрит процес, само един член на секционна комисия, който да е с този лак, но това, както разбират и зрителите, не е възможно да се получи, тъй като броенето е един публичен процес и на него присъстват неограничен брой лица.

Водеща:
Но чисто, как да кажа, хипотетично, ако върху избирателната бюлетина има следа от някакъв лак - дали е червен или розов няма никакво значение, прави ли я недействителна?

Б. Троянов:
Действителните бюлетини и недействителните са посочени в закона. Секционните избирателни комисии са достатъчно добре обучени. Всяка една секционна избирателна комисия в изборен ден има на разположение своите методически указания. И при броенето на тези бюлетини, и при спор дали една бюлетина е действителна или не, то решението се взема от цялата секционна избирателна комисия. Да не забравяме, че все пак за местния вот изборните резултати могат да се обжалват пред административния съд, а изборните резултати за президент и вицепрезидент могат да бъдат атакувани и пред Конституционния съд. Има възможности за последващ контрол.

Водеща:
Ужас. Откъде тръгнахме, от червения лак, стигнахме до Конституционния съд. Надявам се, това да не се случи.

Б. Троянов:
Имаше оспорване на последните избори за парламент през 2009 година. Така че не би трябвало да изключваме изобщо възможността недоволните партии и коалиции, и инициативни комитети също да се обърнат към Конституционния съд за такова. .. за проверка повторна на бюлетините, ако прецени съдът.

Водеща:
Да. Упреци към вас идват и отдясно. Онзи ден лидерът на СДС Мартин Димитров ви обвини, че изпълнявате политически поръчки и прикривате документно престъпление, става въпрос за онази прословута регистрация на десните в Плевен. Така ли е, прикривате ли документни престъпления, изпълнявате ли . . .

Б. Троянов:
Пак ще посоча, че сме за съжаление, без да искаме, част от предизборната кампания. Документите, които бяха извадени на пресконференцията, не бяха нещо ново нито за Централната избирателна комисия, нито за всеки, който наблюдава изборния процес. Решенията на общинските избирателни комисии, по които ние сме се произнасяли, са в Централната избирателна комисия изпратени и ние сме ги, по време на обжалването, изпратили пред Върховния административен съд. Следва да посоча за всички зрители, които сега ни гледат, че решенията, когато е на общинска избирателна комисия, подписани с подпис на председатели и секретари, и подпечатани, задължително те се оповестяват на табло на общодостъпно място, така че всеки гражданин в съответната община да се запознае с решенията на общинската избирателна комисия. Точно на тези решения, които са отвън на табло в сградата, където заседава общинската избирателна комисия, задължително се поставя с ръкописен или печатен текст на коя дата е обявено това решение и в колко часа. Ето от това действие на една общинска избирателна комисия, а те всички са задължени по закон да обявяват датата и часа, на която решенията са им поставени отвън на таблото, се правят заключения за манипулации, които не са верни.

Водещ:
Няколко думи за това колко души могат да гласуват на местните и на президентските избори. Вчера Централната избирателна комисия като се позова на ГРАО, съобщи цифрите. Сега аз няма да ги цитирам в точност, но вчера колегите от "24 часа" излязоха със заглавие, че избирателите са с 400 хиляди повече от жителите. Днес вестниците допълват, че в избирателните списъци за президент например са 95 процента от населението. Защо се получава така и как това би могло да повлияе на крайните резултати?

Б. Троянов:
Съпоставят се несъпоставими неща. Броят на избирателите по избирателни списъци в регистрите на населението се съотнасят, без да има основание за това, с преброените избиратели по време на кампанията на Националния статистически институт. Винаги изборният процес се е ръководил въз основа на регистрите на населението. Там, където всеки акт за раждане, актът за сключен граждански брак, за развод, за настъпила смърт се отразяват в регистрите на населението. Преброяването е нещо различно, макар
да има официални данни за самия статистически институт, върху него не може да се базират избирателните списъци. Това е, което може да се изведе като новина, но изборният процес се ръководи
само въз основа на регистрите от населението. Онези 400 хиляди, които не са се преброили, защото не са пожелали това или защото са били в чужбина, естествено няма как да бъдат преброени от статистическия институт. Но това се лица, които съществуват в регистрите на населението и те имат право на глас, и могат да се явят и да гласуват.

Водеща:
Добре. И накрая да бъдем полезни на тези, които в момента ни гледат, за гласуването. Още веднъж да кажем: ще се гласува на тези избори единствено и само със знака Х, единствено и само със синя химикалка, нали така.

Б. Троянов:
Това го повтаряме непрекъснато и трябва до последно да го говорим, тъй като за първи път на тези избори се предвижда задължителната възможност само със знак Х да се гласува, и то отразен в само едно от квадратчетата на избраната от избирателя партия, коалиция или инициативен комитет.

Водеща:
Пред вас има една матрица. Аз ще ви помоля да я покажете, макар и за сетен път, но искам да си свършим работата.

Б. Троянов:
Това е, разбира се, Трябва да е известно за всеки избирател, че това е табло, което ще бъде поместено в кабината за гласуване. Всеки, който е забравил, че ще се гласува със знак Х, и в кабината за гласуване отиде с интегралните бюлетини, ще бъде подсетен от това табло, че може да гласува единствено само с този знак.

Водеща:
Ако Х излезе извън рамкираното квадратче, това прави ли бюлетината невалидна?

Б. Троянов:
Нормално е да посъветваме избирателите да се съобразят в контурите на квадратчето. Дори да излезе извън квадратчето, това не е фатално, стига да не засяга съседно или други квадратчета, тоест Х да бъде толкова голям, че да засяга листите на повече от една политическа партия или коалиция. Само в този случай, както и в други се предвижда, че бюлетината е недействителна. Х не трябва да засяга две и повече от две квадратчета.

Водеща:
Наистина последен въпрос. Очаквате ли по-голям брой
недействителни бюлетини в сравнение с предишни избори?

Б. Троянов:
2003 година на местните избори недействителните бюлетини бяха 18 - 19 процента, 2007 процентът беше към 4 - 5. Все пак да не забравяме, че винаги местните избори са по-сложни заради това, че се гласува с няколко бюлетини. И какви ще бъдат процентите на недействителни бюлетини, и дали ще има избиратели, които ще пуснат празни бюлетини, които също се приемат за недействителен глас, това вече ще преценим, след като преброим резултатите от гласуването.

Водеща:
Добре. Благодаря ви за това, че бяхте наш гост.

Б. Троянов:
Благодаря и аз.

Водеща:
Това беше Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
21:22, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
21:06, 26.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
20:39, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
19:53, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
19:44, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Главният архитект на София е подал оставка
Главният архитект на София е подал оставка
19:29, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
19:12, 26.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
18:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
18:20, 26.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Топ 24
Най-четени
България през 2012 г. - растеж или спад
България през 2012 г. - растеж или спад
Раздадоха японските отличия Премиум империале
Раздадоха японските отличия "Премиум империале"