НОВИНИ

​Мигрантите край Идомени: иракчанка ще роди всеки момент

Сирийски бежанец е заклещен на летище в Истанбул, подобно на героя на Том Ханкс във филма "Терминалът". За случая съобщи правозащитната организация Амнести интернешънъл. Фади Мансур напуска Сирия през 2012 година, отива в Ливан след това в Турция, където е арестуван на 15 март и не получава разрешение за влизане. Оттогава сириецът е в зала за "проблемни пътници" на летище "Ататюрк". Още една мигрантка е на път да роди в лагера край гръцкото село Идомени.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:29, 17.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
​мигрантите идомени иракчанка роди всеки момент

Интисар Али е избягала от родния си град Мосул, малко преди той да бъде завзет от "Ислямска държава". Жената е бременна в деветия месец. Очаквала е да роди в германия , но все още е в лагера край Идомени.

Интисар Али - мигрантка от Ирак: Не очаквах така да стане, когато преди седем месеца тръгнах и мислех, че ще стигна до Германия за десет дни. Само, че не стана така, бяхме блокирани в Турция за месец, а сега сме тук от 20 дни. Бременна съм в деветия месец и това е катастрофа за мен. Всеки момент ще родя, а не съм готова за това.

Според хуманитрани организации, 40 процента от бежанците край Идомени са деца.

Интисар Али: Дори възрастните не могат да издържат на студа, какво остава за едно бебе. Новородените имат нужда от топлина, не могат да живеят в тези условия, а аз не мога да му предложа друго.

Затварянето на границите блокира така наречения Балкански маршрут. В Гърция продължават да пристигат мигранти. Трафикантите са променили движението, за да избегнат патрули на НАТО. Смята се, че до 40 лодки правят курсове всеки ден. Операцията на Алианса започна в началото на февруари и за момента е ограничена между остров Лесбос и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатно кастриране на кучета и котки във Велико Търново
Безплатно кастриране на кучета и котки във Велико Търново
Съдът отложи делото срещу акушерката пребила бебе
Съдът отложи делото срещу акушерката пребила бебе