НОВИНИ

Чудото на добрите дела

Чудото на Коледа не е само вярата, че се е родил Спасителят. Чудото е и когато човек направи нещо малко, за да даде надежда на близкия си.В продължение на 13 години група приятели подаряват надежда на бедни, болни и слаби. Помагат без шум и кампании в софийската църква "Свети пророк Илия".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Елиана Димитрова
19:59, 25.12.2012
Чете се за: 01:35 мин.
чудото добрите дела

Чудото на Коледа не е само вярата, че се е родил Спасителят. Чудото е и когато човек направи нещо малко, за да даде надежда на близкия си.



В продължение на 13 години група приятели подаряват надежда на бедни, болни и слаби. Помагат без шум и кампании в софийската църква "Свети пророк Илия".



По Коледа често говорим за благотворителност. Това Рождество също не беше изключение. Сега обаче ще ви покажем един пример на безкористна помощ към ближния, която продължава не само по коледните празници, а през цялата година. И не само тази година, а цели тринайсет години.

Неделя. Около 12 часа. Църквата "Св. пророк Илия " в Дружба 2. В двора на храма се е наредила голяма опашка от хора - пенсионери, социално слаби, бедни. Около 250 души чакат за храна въпреки минусовите температури. Така е от 99-та насам, всяка неделя. Храната за бедните готвят 10-12 души от кавартала, тук, в двора на църквата. Имат график и се редуват. Парите за храната събират самите те. А хората, които идват за храна, са от цяла София.



- Хубава чорбичка ни дават, доволни сме, поспомогваме с пенсията, отдалече идвам, ама съм доволен.
БНТ:
- Всяка неделя ли идвате?
- Идвам, да, храня се тука.
БНТ:
- Пенсия имате ли?
- Имам - 200 лева, не стига, трудно се живее, много трудно.
- Хубаво е, екстра е, значи не хубаво - екстра.



Да готвят за бедните първо решили група младежи, които са черкували в храма "Св. Илия". Евгени е един от тях.



Евгени:
- Всеки има нужда да помага по някакъв начин и така - събрахме се, пак ви казвам, група приятели, и просто решихме да бъдем полезни по някакъв начин на хората.
БНТ:
- Сега тук ли сте тези приятели, млади хора?
Антонов, основател на кухнята за бедни към храма "Св. пророк Илия":
- Да, някои са тука, някои в момента ги няма, но достатъчно хора сме, за да можем да се редуваме.



Друг от основателите на кухнята е Мони Марков. Трудно склонява да застане пред камерата, защото смята, че благотворителността е лично преживяване и, както е казал Исус Христос, лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната.



Мони Марков, основател на кухнята за бедни към храма "Св. пророк Илия":
- В началото ние бяхме много против, първите години, да се снима, да се афишираме и т.н. А сега е важно, сега е важно,за да го видят хората... Тук се хранят в момента 300 човека, хубаво е да се вижда и да се чува за това, защото има много свестни хора, които биха направили същото, но очакват примера, ето го примера.

В 13 часа бобът вече се е сварил и раздаването на храната започва. Освен боб чорбата за бедните днес има хляб, дарен от пекарната в "Горубляне" и щолен за Коледа. Когато не са пости, тук дават и кренвирши, пилешка и рибена чорба. А освен тялото, хранят и душата - всеки от опашката получава и вестник "Благовестие", списван от благотоворителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честито Рождество Христово!
Честито Рождество Христово!
На работа в празничен ден
На работа в празничен ден