НОВИНИ

Боби Бобев: Създаването на косовската армия не е приумица

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е "много притеснен, много загрижен и дори малко уплашен" за сигурността на региона, след като в края на миналата седмица парламентът на Косово даде зелена светлина на сформирането на косовска армия. Колко опасно е създаването на тази армия за мира на Балканите? По темата в студиото на сутрешния блок на БНТ разговаряхме с Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, главен асистент в Института за Балканистика към БАН.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 19.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Според Бобев Косово се управлява посредством една съвсем модерна демократична конституция. По него думи става въпрос за една държава, която се управлява по съвсем нормален начин, има много сериозни проблеми преди всичко в отношенията си в Сърбия, и която има да наваксва една много голямо изоставане.

Резолюция 12 44 постановява, че единствената въоръжена сила в Косово е структурата на НАТО, в която участват военнослужещи от няколко страни. Създаването на армия на Косово не е някаква приумица. Тя е обоснована от международен документ, каза Бобев.

Боби Бобев: От миналия петък ние имаме сили за сигурност на Косово с мандат да защитават териториалната цялост и суверенитета на Косово, армия от 5000 души с 3000 резерва, леко въоръжена, без авиация, без бронетанкови съединения, която трябва да изпълнява своите функции.

Бобев обясни, че Сърбия винаги е считала Косово за част от своето историческо наследство. Но той е на мнение, че Сърбия няма от какво да се страхува. Тяхната армия е от 30 000 души и съотношението на силите не е равно.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийни експерти: Очакват ни нови глоби заради преноса на газ
Енергийни експерти: Очакват ни нови глоби заради преноса на газ
За втора година София е домакин на кулинарен фестивал в каравани
За втора година София е домакин на кулинарен фестивал в каравани