Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От специалния ни пратеник: САЩ ще разположат 6000 войници в Европа

Съединените щати ще разположат 6000 войници в Европа през януари 2017 г. Това ще бъде първата тежковъоръжена бронирана бригада на ротационен принцип в Европа. Танковете, бронираните машини и войниците ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България в рамките на операция "Атлантическа решителност". Целта е Съединените щати да подкрепят НАТО-овските си съюзници в Централна и Източна Европа срещу заплахите от Изток. В България и Румъния ще бъде изпратен един бронетанков батальон. Първоначално в Европа ще пристигнат войници от Колорадо. От форт "Карсън", домът на Трета бронирана бригада, предава Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
11:48, 06.12.2016
5072
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Ето това е форт "Карсън" - домът на Трета бронирана бригада, 4000 войници от които ще бъдат разположени в Централни и Източна Европа. Това, което виждате зад мен, е последната влакова композиция с бронирани машини Брадли, които ще бъдат разположени в Германия.

Трета бронирана бригада и 1750-те войници от 10-а авиационна бригада ще дебаркират в пристанище Бремерхафен, Германия. Задачата е 6000-те хиляди войници с 2000 машини да се придвижат до Дравско Поморские, Познан и още три точки в Полша за 12 дни. След което войниците, танковете М1-Ейбрамс и пехотните машини "Брадли" ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България.

полк. Джейсън Сабат, командир на 1-и батальон, 8-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада - "Форт Карсън": "Нашият отряд се състои от 700 войници. Ще бъдем разположени в Румъния и България. Базата в Ново село е едно от местата, където предимно ще сме дислоцирани. Най-вероятно 300 войници ще са в Ново село - това зависи от ученията, които ще провеждаме".

Отрядът за България и Румъния разполага с 15 танка и 32 бронирани машини и съвместно с българските военни ще провеждат различни учения. Плановете са да се проведе мащабно учение - Сейбър гардиън. Отряди на Трета бригада ще участват в съвместни учения със страните до Естония.

полк. Стивън Кейпхарт, командир на 1-и батальон, 68-и брониран полк - Трета бронирана бригада: "Целта ни е една - по-добра съвместимост със съюзниците. Аз командвам отрядите в Латвия, Литва и Естония. Всеки един от моите отряди ще си партнира всекидневно с нашите съюзници - без значение дали тренираме с леко стрелкови оръжия или провеждаме маневри, важно е да покажем, че сме заедно".

Голямото предизвикателство е придвижването на военните и техниката през различните европейски държави - по шосе, жп път и въздух. Последната композиция с бронирани машини напуска Форта в Колорадо.

капитан Браян Мъск, Трета бронирана бригада: "Разгръщането ни в Източна Европа ще е най-дългото, на което сме били - 9 месеца. Зад войниците стои една доста дълга верига от провизии, техника, инфраструктура. Всичко това товарим на контейнери и изпращаме към Европа - от палатки през танкове до допълнителни чаршафи за войниците".

Допълнителните сили на САЩ в Европа са подготвени да реагират и при сценарии по чл. 5 от Вашингтонсикя договор - нападение над държава-членка на НАТО. Трета бронирана бригада, обаче, ще остане под командването на САЩ, а не на Алианса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Коледни елхички, закичени с ябълки, ще зарадват обитателите на зоопарка в Добрич
Коледни елхички, закичени с ябълки, ще зарадват обитателите на зоопарка в Добрич
Реформаторският блок започва консултации за евентуално съставяне на правителство
Реформаторският блок започва консултации за евентуално съставяне на правителство