НОВИНИ

Фейсбук блокира членове на военната хунта на Мианма

Фейсбук взе необичайното решение да блокира достъпа до мрежата си за членове на военната хунта на Мианма. Това се случва след месеци натиск най-голямата социална мрежа да вземе мерки срещу мианмарската армия, която е обвинена в етническо прочистване на мюсюлманите рохинги.

bnt avatar logo
от БТА
22:02, 27.08.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
фейсбук блокира членове военната хунта мианма

Фейсбук играе решаваща роля в достъпа до информация за населението на Мианма, което съвсем отскоро получи възможността да ползва интернет след половин век военен режим.

В Мианма има 18 милиона акаунта във Фейсбук от 51 милиона души население. Армията и радикалните будистки монаси широко използват тази платформа за разпространяване на пропагандата си.

Сред лицата с прекратен достъп до Фейсбук са главнокомандващият армията генерал Мин Аун Хлайн и още двадесетина мианмарски физически и юридически лица, които "според международни експерти са извършили или допуснали тежки нарушения на човешки права", съобщи Фейсбук.

;

Изявлението на Фейсбук идва в деня, в който анкетна комисия на ООН поиска от международното правосъдие да съди шефа на мианмарската армия и още петима висши офицери за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления към мюсюлманите рохинги.

Шефът на армията е имал два акаунта във Фейсбук с 1,3 и 2,8 милиона абонати.

В публикациите им рохингите биват наричани "бенгалци", с което се намеква, че те нямат място в Мианма, където мнозинството хора са будисти. Там също така се отричат издевателствата на армията по време на военната й операция срещу бунтовници рохинги.

Тази операция принуди около 700 000 рохинги да избягат в съседен Бангладеш, където живеят в много тежки условия.

Затворен е достъпът до общо 52 страници с 12 милиона абонати, но Фейсбук уточни, че данните в тях са запазени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Мексико постигнаха търговско споразумение
САЩ и Мексико постигнаха търговско споразумение
Продължават проверките на НАП по Черноморието
Продължават проверките на НАП по Черноморието