НОВИНИ

Глобалната кибератака губи интензивност

Противно на очакванията на Европол, интензивността на глобалната кибератака намаля в първия ден от новата работна седмица. Софтуерният гигант "Майкрософт" разкри, че криптовирусът Уонакрай е базиран на кибероръжие на американската Агенция за национална сигурност, откраднато от хакери. Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че са пуснали духа от бутилката.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:41, 15.05.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

След като от Европол констатираха, че жертвите на глобалната кибератака са поне 200 хиляди, днес от агенцията определиха ситуацията като стабилна, поне в Европа.

Сред засегнатите на Стария континент са автомобилни заводи във Франция и Румъния, германските железници, телекомуникациите в Испания, британската здравна каса. Евроинституциите, поне засега, не са пробити:

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: Използването на киберсредства за престъпни цели е все по-голяма заплаха, която изисква координирани ответни действия от Европейския съюз и страните членки.

Според водещите компании в сферата на киберсигурността в световен мащаб уязвими са поне още милион и 300 хиляди компютъра. А най-пострадали досега са Русия, Индия и Китай. В Русия са поразени системите на вътрешното министерство и на банките. Китайски петролни компании и университети също не са пощадени от крипотовируса WannaCry.

Ван Цицюан, Национален център за борба с компютърни вируси на Китай: Ако платим искания откуп, рискуваме информация за банковата ни сметка също да бъде открадната. И хакерите може да ни атакуват отново.

Вирусът WannaCry блокира достъпа до всички файлове в компютрите. Хакерите обещават да разблокират системата срещу откуп от 300 щатски долара. След третия ден откупът се удвоява, а ако и на седмия не бъде платен, всички файлове изчезват. Според Би Би Си до тази сутрин 157 жертви са платили общо 40 хиляди долара.

Кой стои зад разпространението на WannaCry засега остава мистерия. Президентът на "Майкрософт" Брад Смит разкри в блога на компанията си, че криптовирусът, засягащ по-стари версии на операционната система "Уиндоус", е базиран върху кибероръжието EternalBlue на американската Агенция за национална сигурност. И че то е било откраднато миналата година от хакерската група "Сенчести брокери", за които се смята, че са свързани с руското разузнаване. Смит призова щатските служби да не си мълчат за открити слаби места в софтуер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясен източникът на урана във водата в Хасково
Все още не е ясен източникът на урана във водата в Хасково
Жители на Благоевградска област се оплакват от нелоялни търговци
Жители на Благоевградска област се оплакват от нелоялни търговци