НОВИНИ

"Катимерини": България затворена (за бежанци), а река Марица е отворена

Под заглавие "България затворена (за бежанци), а Еврос (р. Марица) е отворена" гръцкият в. "Катимерини"днес помества на челна страница статия, в която говори за наличието на "дипломатически игри на фона на засилените бежански и миграционни потоци в последно време".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:40, 25.04.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света
катимерини българия затворена бежанци река марица отворена

Изданието пише, че тези потоци от Турция през р. Марица скокообразно са нараснали и че само вчера на гръцка територия през реката са влезли 340 бежанци, най-вече кюрди от Африн, а от началото на април те са наброявали 2700. В същото време през българо-турската граница преминават малцина, което се отдава на различния подход към потоците от страна на Турция, смята вестникът.

В материала се цитират данни на българската служба за бежанците, които показват, че от началото на 2018 г. опити за преминаване на границата между Турция и България са били предприети от 356 бежанци и мигранти, които са били заловени.

От своя страна гръцкият министър за миграцията Димитрис Вицас казал, че по същото време гръцко-турската граница в района на Еврос /р. Марица/, са прекосили 2700 бежанци и турски траждани. Вицас дори добавил, че само вчера на гръцка територия през реката са преминали 340 души.

Разликата е огромна и това не може се отдава само на издигнатите от Гърция и България защитни ограждения с Турция. Причината, поради която бежанските групи се насочват от Истанбул към Еврос /р. Марица/, а не към българо-турската граница кореспондира с междудържавните отношения.

"За разлика от Гърция, София поддържа отлични отношения с Турция /Е/ Съзирайки опасността Ердоган да наводни с няколко десетки хиляди бежанци страната му, Борисов не се поколеба да му угоди, да му изпрати "дар" един турски бизнесмен, заловен в София като "терорист" гюленист, игнорирайки решението на съда, който се бе произнесъл, че той не бива да бъде екстрадиран", пише "Катимерини".

Ердоган пък не изглежда да е останал неблагодарен. Той засили мерките за сигурност, като наложи още по-строги гранични проверки на 30 км навътре на турска територия, така че тези потоци да не стигат до българската граница и бежанците да се опитват да преминат на европейска територия, посочва вестникът.

Точно обратното се случва на границата с Гърция, където бежанците пристигат почти необезпокоени и масово преминават р. Марица, откъдето се опитват да преминат пред безразличните погледи на турските граничари, пише още изданието, като в заключение пояснява, че повечето от влизащите на гръцка територия са кюрди от Сирия и турци, противници на режима на Ердоган, които бързали да се предадат на полицията, за да получат документ, който им позволява свободно да се движат из цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В центъра на Лондон ще цъфтят български рози
В центъра на Лондон ще цъфтят български рози
Хванаха патица с превишена скорост в Швейцария
Хванаха патица с превишена скорост в Швейцария