НОВИНИ

Михаил Горбачов: САЩ и Русия трябва да прекратят надпреварата за ядрена война

Когато през 1985 г. станах лидер на Съветския съюз, по време на моите първи срещи с хората почувствах, че те най-много се вълнуват от проблемите на войната и мира. Направете всичко, за да не допуснете война, казваха те.Това пише в специалния си коментар на списание „Тайм“ последният лидер на СССР Михаил Горбачов в превод на БГНЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:56, 10.03.2018
Чете се за: 02:01 мин.
По света
михаил горбачов сащ русия прекратят надпреварата ядрена война

По това време свръхдържавите бяха натрупали планини от оръжия, а плановете за увеличаване на военната мощ предвиждаха създаването на „орбитални станции за водене на бойни операции“, „лазери с ядрено изпомпване“, „космическо кинетично оръжие“ и други подобни изобретения. Слава Богу, нищо от това не беше създадено. Нещо повече, преговорите между СССР и САЩ поставиха началото на прекратяването на надпреварата в ядрените оръжия. Постигнахме договори за радикално съкращаване на арсеналите с един от най-войнствено настроените американски президенти Роналд Рейгън.

Днес тези постижения са заплашени. Военното планиране все повече и повече напомня подготовката за реална война на фона на непрекъснатата милитаризация на политиката, мисленето и риториката.

Обзорът на стратегията за национална сигурност и Обзорът на ядрената стратегия, публикувани от администрацията на американския президент Доналд Тръмп през февруари, ориентират външната политика на САЩ към „политическо, икономическо и военно съперничество в целия свят“ и призовават за разработването на ново, универсално „по-гъвкаво“ ядрено оръжие. Това означава по-нататъшно намаляване на прага за използване на ядреното оръжие.

;

На този фон руският президент Владимир Путин в своето неотдавнашно обръщение към Федералното събрание обяви за разработването на няколко нови видове оръжия в Русия, включително оръжия, които за момента не притежава нито една страна в света.

През януари експертите издаващи в Чикаго „Бюлетина на учените в ядрената област“ поставиха символично стрелките на „Часовника на Страшния съд“ на половин минута по-близо до полунощ. Според учените днес ние се намираме на две минути от глобалната катастрофа. Последен път такова равнище на опасност е било регистрирано през 1953 г.

Страхът, който изпитват днес хората, е напълно оправдан.

Как трябва да реагираме на тази нова спирала на милитаризацията?

Преди всичко не трябва да губим надежда и да стоим със скръстени ръце; трябва да поискаме от световните лидери да се върнат на пътя на диалога и преговорите.

;

Главната отговорност за излизането от настоящата опасна задънена улица лежи на лидерите на САЩ и Русия. Това е задължение, от което те не трябва да бягат, защото арсеналите на двете държави, както и преди, надхвърлят арсеналите на останалите страни.

Но не трябва да възлагаме всичките си надежди на президентите. Тези двама души не могат да решат всички проблеми и да преодолеят всички препятствия, които са създавани с години. Нуждаем се от диалог на всички нива, включително мобилизацията на експертната общност на двете държави. Тя олицетворява огромен запас от знания, които трябва да се използват в интерес на мира.

Положението се е усложнило до такава степен, че трябва да попитаме: къде е Организацията на обединените нации? Къде е нейният Съвет за сигурност, нейният генерален секретар? Не е ли време да се свика извънредна сесия на Общото събрание или на Съвета за сигурност на ниво държавни глави? Убеден съм, че светът очаква такава инициатива.

;

Не се съмнявам, че голямото мнозинство от хора и в Русия, и в САЩ ще се съгласят с това, че проблемите не трябва да се решават с войни. Може ли оръжието да реши проблемите на околната среда, тероризма или бедността? Може ли то да реши вътрешните икономически проблеми?

Трябва да напомним на лидерите на всички ядрени държави, че в съответствие с Договора за неразпространение на ядреното оръжие те са задължени да преговарят за съкращаването и в крайна сметка ликвидацията на този вид оръжия за масово унищожение. Техните предшественици подписаха тези ангажименти и те бяха ратифицирани от техните правителства на високо равнище. Свят без ядрени оръжия – не може да има никаква друга крайна цел.

Колкото и мрачна да е днешната ситуация, колкото и потискаща и безнадеждна да ни се струва обстановката, трябва да действаме, за да предотвратим най-страшната катастрофа. Не трябва да се стремим към пропастта, а към общата победа над демоните на войната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма кой да се грижи за децата в яслената група в Глоджево
Няма кой да се грижи за децата в яслената група в Глоджево
Вулканът Шинмое в Япония продължава да изригва лава и пепел
Вулканът Шинмое в Япония продължава да изригва лава и пепел