НОВИНИ

Министър Банов: Паветата в София остават, Двойната къща ще бъде построена отново

По спора за паветата в центъра на София, за паметниците на културата и за парите в културата разговаряме в студиото с министъра на културата Боил Банов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 08.06.2017
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Финансирането на културата

Според Боил Банов Министерството на културата има пари да подкрепя основните си структури, културния живот в страната, но няма пари да прави политики. А увеличаването на заплатите в сектора е включено в политиките, тъй като то е свързано с определени дейности - качество, развитие - не може просто да се увеличават заплатите, смята министърът.

"Но само за заплати да говорим е безпредметно, както и само за визия."

Паветата в центъра на София да останат

Що се отнася до спора около смяната на паветата на бул. "Дондуков" и позицията на министъра по този въпрос, той каза, че е направил обществено обсъждане, в което са били чути всичките страни. В обсъждането са участвали и много граждански организации, но и сред тях имало ранобой. Банов поясни, че всяко едно паве е обявено само по себе си за паметник на културата, както къщите-паметници на културата.

"Не може да пазиш къщите, не може да даваш обещания на хората, че няма да сваляш статути, а да свалиш статута на паветата, т. е. тези въпроси са взаимно свързани. тези, същите организации и то много резонно казват: "пазете къщите, пазете визията, пазете старината, пазете духа. Не може да пазиш духа на едното, а да не пазиш на другото."

Министър Банов подкрепя строителството на велоалеи, но не и когато засяга паметници на културата. Трябва да се търсят иновативни решения за велоалеите.

"Паветата са паметник на културата и остават там. Така иска по-голямата част от гражданството в София. Такъв е законът...."

Разрушената Двойна къща ще бъде възстановена

Как би могла Двойната къща да бъде възстановена и как може собственикът Киро - Японеца да бъде принуден да направи това?

В централната градска част, по думите на министър Банов, от гледна точка на закона всяка една намеса в нея, всеки нов проект минава през съгласуване с Министерството на културата, независимо дали става дума за сграда, обявена за паметник на културата или не.

"И тъй ние имаме там ясна визия за структура, която е ценна, важна е, носи история в себе си, просто ще изискаме в проектите, които се входират, възстановяване."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид телефонна измама във Варна
Нов вид телефонна измама във Варна
Тримата каналджии от АМ Тракия отиват в ареста
Тримата каналджии от АМ "Тракия" отиват в ареста