НОВИНИ

Осем обвинения за терористична дейност бяха повдигнати във Франция

Френски съд повдигна обвинения за заговор за терористичен атентат срещу осем души, арестувани във вторник при френско-швейцарска операция, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:12, 11.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
осем обвинения терористична дейност бяха повдигнати франция

Обвиненията са за участие в организирана престъпна група, целяща извършване на терористични актове, уточнява съдебен източник. Според препоръките на прокуратурата, седем от осемте обвиняеми са в предварителния арест, а на осмия е наложена ограничителна мярка.

Общо при антитерористичната операция бяха арестувани 10 души на възраст от 18 до 65 години, водили разговори за насилие по криптираното приложение Телеграм. Девет от тях бяха арестувани във Франция, а 23-годишна колумбийка беше арестувана в Швейцария и изпратена в предварителния арест за срок от три месеца по искане на прокуратурата.

Един от 10-те арестувани във вторник е 27-годишен швейцарец, който според Париж се е преструвал на имам. Той е индоктринирал останалите, както и 65-годишен бивш военен и двама братя, които са следени заради радикализация. Това е "група от индивиди, които разговарят по криптирани мрежи и които използват изключително насилствени изрази", заяви вчера прокурорът на град Париж Франсоа Моленс пред радио Франсинфо. Според него те са планирали да преминат към действие през идните месеци, като извършат атентат във Франция. Целта обаче още не е била избрана окончателно.

Според съдебен източник, цитиран от АФП, някои от тях изрично се обявяват за поддръжници на джихадистката групировка Ислямска държава. При обиските във Франция не са открити оръжия, но са конфискувани информационни материали. Операцията е извършена във връзка с предварително производство, започнало на 19 юли във Франция и на съдебен процес, започнал в Швейцария през юни миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пхенян: Тръмп показа в Азия, че е разрушител на мира
Пхенян: Тръмп показа в Азия, че е разрушител на мира
Закриват общинското предприятие Туризъм в Пловдив
Закриват общинското предприятие "Туризъм" в Пловдив