Пакистанецът, обвинен за атаката в Берлин, беше освободен

Задържаният в Берлин пакистанец, заподозрян за атентата на коледния базар, е освободен, съобщи прокуратурата.

от БНТ
20:18, 20.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света
пакистанецът обвинен атаката берлин беше освободен

"Обвиненият, задържан във връзка с атаката срещу берлинския коледен базар на 19 декември 2016 г., беше пуснат тази вечер по нареждане на федералния прокурор“, съобщиха от офиса му в изявление.

По-рано мъжът беше идентифициран като пакистански гражданин, дошъл в страната като бежанец.

„Съдебните тестове, направени досега, не дават доказателства за присъствието на обвиняемия в кабината на камиона по време на престъпленията“, се казва още в съобщението.

По-рано днес от полицията в Берлин заявиха, че „опасният престъпник“ зад смъртоносната атака с камион по време на коледен базар в германската столица може все още да е на свобода. Властите също така призоваха за повишената бдителност на гражданите.

„Може да става въпрос за наличието на опасен престъпник в областта и това, разбира се, прави обществеността неспокойна“, каза ръководителят на полицията в столицата Клаус Канд.

Той също така изрази съмнение, че пакистанският бежанец, задържан по-рано е отговорен за нападението.

Разследването до момента не е успяло да представи неопровержими доказателства, че 23-годишният мъж е извършил някакво престъпление, съобщи тази вечер федералната прокуратура, чиято централа се намира в Карлсруе.

Задържаният е предоставил значителна информация по време на разпитите, но е отрекъл да е свързан по някакъв начин с атаката с тежкия камион, при която загинаха 12 души, а почти 50 бяха ранени.

Свидетели, които твърдят, че са проследили човека, когато той бягал от местопрестъплението, на са го държали непрекъснато в полезрението си, а и липсва запис, показващ, че е бил в кабината на камиона, сочи разследването.

Мъжът бе задържан малко след атентата на няколко километра от базара в парка Тиргартен. Оказа се, че той е бежанец, пристигнал миналата година от Пакистан. Той бе заловен въз основа на описанията на мъж, който изскочил от кабината на камиона и се втурнал да бяга.

Още преди да бъде обявено, че единственият задържан за нападението е освободен, в германските медии се появиха коментари, че полицията може да бъде критикувана за действията си около ареста му, защото възникнаха съмнения, че полицията е заловила грешния човек. Това означава, че почти ден след нападението истинският извършител е на свобода

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Археологическите открития в Пловдив
Археологическите открития в Пловдив
Полицията в Берлин все още издирва извършителя на нападението
Полицията в Берлин все още издирва извършителя на нападението