НОВИНИ

По-евтин роуминг от днес между страните от Западните Балкани

Цените за роуминг услуги между Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и Босна и Херцеговина ще намалят с 27% от днес, а от юли 2021 г. ще бъдат напълно премахнати.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:56, 01.07.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света
евтин роуминг страните западните балкани

Динамиката на намалението съответства на споразумението, подписано на Втората дигитална среща на високо равнище за Западните Балкани, като предпоставка за започване на процедурата за премахване на роуминга в Европейския съюз.

Проучването на Агенцията за електронни комуникации (АЕК), проведено от 24 до 31 миналия месец, показва, че почти 1/5 от анкетираните, които знаят какво е роуминг, са чули за договора за регионален роуминг.

С него от 2014 г. бяха намалени цените между Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина. Миналата година Албания и Косово се присъединиха към регионалната инициатива.

Между Северна Македония и Гърция също се очаква по-евтин роуминг, който ще се реализира след необходимите условия за влизане в сила на Меморандума за сътрудничество между двете страни.

Най-често роумингът се използва за изпращане на SMS съобщения -78%, а за обаждания – 54,8%, докато интернет в роуминг използват само 18% от потребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 От днес могат да се подават заявления за целеви помощи за отопление
От днес могат да се подават заявления за целеви помощи за отопление
Моторист загина при удар с колата на кмета на Костинброд
Моторист загина при удар с колата на кмета на Костинброд