НОВИНИ

Посолството ни в Делхи: С 18 българи е установена връзка и всички те са добре

18 българи са се свързали с посолството ни в Делхи след кървавите терористични нападения в Шри Ланка. Всички те са добре. Дипломатическата ни мисия е установила и местонахождението на български турист, който беше издирван от близките му.От консулството препоръчват българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 22.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Сред загиналите чужденци са граждани на Индия, Португалия, Турция, Великобритания, САЩ. По последни данни на властите в Шри Ланка 290 души са жертви на атаките, а ранените са над 500.

18 станаха българските граждани в Шри Ланка, с които посолството ни в Индия е успяло да се свърже. Всички те са добре.

Емил Миланов, консул на Република България в Делхи: Всички са добре. Шест от тях са в столицата, другите са на минимум 100 километра от столицата. Ние ги съветваме да се ограничат от пътуване до успокояване на ситуацията, но ако решат да предприемат въпреки нашите съвети им даваме съвети първо да поддържат връзка с близките си и посолството. След като беше свален полицейския час тази сутрин това значи, че вече нещата се успокояват. Някои от социалните мрежи са блокирани, след като се появиха фалшиви новини след атентатите.

С посолството ни в Индия са се свързали и близки на български гражданин, който е на почивка в Шри Ланка заедно с още петима свои приятели. Мисията ни в Делхи е в процес на установяване на неговото местонахождение.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите, съобщават от Външно министерство.

Българските граждани са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Тя постепенно се успокоява. Въведеният вчера полицейски час в столицата на Шри Ланка вече е отменен.

;

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание заради ремонт на Дунав мост
АПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание заради ремонт на "Дунав мост"
България спечели арбитражното дело срещу държавния фонд на Оман
България спечели арбитражното дело срещу държавния фонд на Оман