НОВИНИ

Предвиждат се финансови санкции за страни-членки, които не приемат мигранти

Финансови санкции, ограничаване на еврофондове и наказателни процедури ще завежда ЕК срещу страните, които не изпълняват правилата за прием и разпределение на бежанци. Това заяви председателят на ЕП Антонио Таяни. Новите правила трябва да бъдат потвърдени преди лятната ваканция на евродепутатите - 20 юни. Целта е всички страни справедливо да разпределят тежестта по приема на мигранти.

Александър Марков
от Александър Марков
22:40, 07.06.2017
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Идващите в Европа мигранти трябва да бъдат разпределяни справедливо между страните членки, заяви председателят на ЕП Антонио Таяни. Ако някоя страна не изпълнява споразуменията за разпределяне на бежанци от Италия и Гърция по схемата за разселване на 160 000 мигранти, или откаже да изпълнява ангажиментите си в новата общоевропейска система за убежище, да бъде наказвана, призова Таяни.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: На ниво ЕС има споразумение и ако не се спазва, Комисията трябва да започне наказателна процедура. Това важи за всяка една страна. Защото смятам, че по този начин можем да намерим решение на проблема, ако не се стигне до решение, може да се премине и към финансови санкции. И комисар Аврамопулос заяви, че ЕК ще гарантира съблюдаване на поетите ангажименти и споразумението, има ясен текст в тази посока.

Таяни подчерта, че Европа има нужда от единна европейска система за убежище, която да хармонизира правилата за регистрация и прием на мигранти във всички държави.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Мога да дам конкретен пример как да се променят нещата. Преди няколко седмици посетих град Гориция в Северна Италия. Там има мигранти, чиито молби са отхвърлени от Австрия и Германия. Сета те се надяват да намерят убежище в Италия. Подобни парадокси се случват, защото няма единни правила за убежището.

Много преди да се заговори за единни правила за убежището, кметът на малкия френски град Гранд Синт Дамиен Карем дава убежище на над 2500 мигранти в лагер край града. Кметът вдига лагера от нищото с усилията само на общината.

Дамиен Карем, кмет на Гранд Синт, Франция: Трябва да има някаква система за прием на бежанци, да се намери трайно решение. Ако имахме по един такъв център за настаняване във всяко село или град, щяхме да имаме решение. Пак казвам, лагерът не е добро решение, разбира се, че е добре да се намери дом за всеки.

"За" нова обща система за бежанците е и директорът на общинския център за мигранти в Кара Тепе на гръцкия остров Лесбос Ставрос Мироянис.

Ставрос Мироянис, директор на Общински център за бежанци и мигранти в Кара Тепе, о. Лесбос: На острова развиваме програми за обучение на мигрантите. Така че да могат да излязат и да се интегрират в обществото. Да станат общност в общността. Това е правилният подход, според нас.

На 21 юни в ЕП ще се проведе лидерска конференция на високо равнище с АФриканския съюз за миграцията. На 23-и Европейският съвет също се очаква да вземе решение за по-бързото изпълнение на квотните схеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов арест във връзка с атентата в Манчестър
Нов арест във връзка с атентата в Манчестър
Две книги представят два различни погледа за делото на Васил Левски
Две книги представят два различни погледа за делото на Васил Левски