НОВИНИ

Протести в Румъния заради имунитет на депутат, разследван за убийство

Хиляди румънци излязоха на протест снощи по улиците на столицата Букурещ. Поводът за недоволството им е решение на Сената да откаже да свали депутатския имунитет на бившия вицепремиер и бивш министър на вътрешните работи Габриел Опря, който трябваше да бъде разследван за непредумишлено убийство.

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 23.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Протестите избухнаха, след като Сенатът отхъврли искане на Националната дирекция за борба с корупцията за сваляне на имунитета на Габриел Опря за разследване на непредумишлено убийство. В края на 2015-та година, още докато е вътрешен министър, Опря пътува неправомерно с моторизиран ескорт. При инцидент на пътя загива 28-годишният полицай Богдан Джиджина, който предвождал ескорта.

Кристиан - протестиращ
"Това, което мнозинството в сената направи тази вечер е акт против закона, против семейството на загиналия полицай, против целия народ, който вече не иска да има парламент, който смята, че може да раздава правосъдие."

Джордже - протестиращ
"Всички хора, които дойдоха тук тази вечер протестират срещу факта, че в Румъния все още има политици, бизнесмени, хора от държавни структури, които смятат, че са отвъд правосъдието. Тяхното послание е много просто - всички румънци са равни пред закона, всички румънци носят отговорност, когато са замесение в корупция или убийства, дори и да не е било умишлено."

Пред Сената вчера Габриел Опря заяви, че няма как да е отговорен за смъртта на полицая, като е стоял на задната седалка на автомобила си. Сенаторите уважиха неговият призив да не позволяват сваляне на имунитета му и си навлякоха критики от страна на президента Йоханис Клаус и чуждестранни дипломати в Румъния. Това не е първият случай, когато законодателите в Румъния отказват да свалят депутатски имунитет и те не веднъж са били обект на критики за това в годишните доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече катастрофи в Благоевградско
Повече катастрофи в Благоевградско
Дете, болно от бъбречна недостатъчност се нуждае от 27 000 лв
Дете, болно от бъбречна недостатъчност се нуждае от 27 000 лв