НОВИНИ

Първият космически кораб от серията "Союз МС" се скачи с МКС

Руският пилотиран космически кораб от новата серия "Союз МС" с астронавти от Русия, Япония и САЩ, поели на поредна мисия, се скачи с Международната космическа станция, съобщи ТАСС от подмосковския Център за управление на полетите.

bnt avatar logo
от БТА
10:03, 09.07.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
първият космически кораб серията союз скачи мкс

"Скачването е станало нормално съвсем малко преди разчетеното време - в 07:06 часа московско време (07:06 българско време) вместо в 07:12 часа московско време", уточни Центъра за управление на полетите.

Руска ракета-носител стартира успешно от космодрума Байконур на 7 юли с трима астронавти - руснак, американка и японец на борда.

Няколко минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата-носител "Союз-ФГ" и пое курс към МКС.

Модернизираният космически кораб отведе към МКС руснака Анатолий Иванишин, американката Кетлин Рубенс и японеца Такуя Ониси. За Рубенс и Ониси това е първи космически полет, а за Иванишин - втори. Руснакът летя в Космоса през 2011-2012 г. и прекара там 165 денонощия.

Модифицираният кораб "Союз МС" е резултат от цялостна модернизация на корабите от серията "Союз ТМА-М". Той разполага с нова командно-телеметрична система, способна да работи чрез спътници-ретранслатори "Лъч", с нова система за сближение и скачване и с друго по-съвършено оборудване. В корабите от новата серия е подобрена системата за електрозахранване, а слънчевите батерии са по-мощни.

Първото изстрелване на новия кораб трябваше да се състои още през май, но беше отлагано неведнъж по различни причини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простреляни полицаи в три американски щата
Простреляни полицаи в три американски щата
Живей активно
Живей активно