НОВИНИ

Стрелецът в Мюнхен планирал атаката от 1 година

Нападателят от Мюнхен, който в петък вечерта уби 9 души и рани 35, е подготвял атаката в продължение на една година, но не е подбирал специално жертвите си в момента на извършването й. Това заяви на пресконференция началникът на полицията на Бавария Роберт Хаймбергер, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
16:36, 24.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
стрелецът мюнхен планирал атаката година

18-годишният германец от ирански произход, който примамил жертвите през хакнат акаунт във Фейсбук, "се е подготвял от една година и е планирал нападението още от миналото лято", заяви Хаймбергер.

Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден от март 2009 г., когато 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие.

"Първоначалните наблюдения водят до извода, че той е имал интерес към тази проява", посетил е града и е правил снимки там преди година, а след това е планирал своето собствено нападение, каза шефът на баварската полиция.

Според разследването обаче убиецът от Мюнхен не е подбирал специално жертвите си край търговския център, уточни прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох на същата пресконференция. Той подчерта, че нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип, предаде ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон може да излезе с икономически план за Брекзит наесен
Лондон може да излезе с икономически план за Брекзит наесен
Айфеловата кула в цветовете на германското знаме
Айфеловата кула в цветовете на германското знаме