НОВИНИ

Тайван узакони еднополовите бракове

Тайван стана първата азиатска държава, узаконила еднополовите бракове, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Конституционния съд. Съгласно решение на КС, текстът в закона, който определя брака като съюз на мъж и жена, нарушава конституционните гаранции за равни права.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:39, 25.05.2017
Чете се за: 00:22 мин.
По света
тайван узакони еднополовите бракове

Той обяви за противоконституционни нормите на Гражданския кодекс, които не позволяват на две лица от един и същи пол "да създадат постоянен съюз от интимно и изключително естество с цел да поемат задължението да водят съвместен живот". Съгласно решението на конституционните съдии, тези текстове от закона са в разрез със свободата на хората да сключват брак (чл. 22 от тайванската конституция) и конституционната гаранция за равенство пред закона (чл. 7 от тайванската конституция).

В мотивите си съдът посочва, че свободата да встъпиш в брак се състои от свободата "дали да встъпиш в брак" и "с кого да встъпиш в брак". Тази автономия е съществена за нормалното развитие на личността и опазване на човешкото достойнство, се аргументира Конституционният съд на Тайван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Нанков: Тол системата ще бъде факт в обозрими срокове
Николай Нанков: Тол системата ще бъде факт в обозрими срокове
Задържаната вчера в Манчестър жена бе освободена без обвинения
Задържаната вчера в Манчестър жена бе освободена без обвинения