НОВИНИ

Тереза Мей обяви началото на Брекзит

Девет месеца след референдума Великобритания направи решаващата крачка за излизане от Европейския съюз. В 14.35 часа в британския парламент премиерът Тереза Мей обяви, че Лондон задейства член 50 от Лисабонския договор.

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 29.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
По света
Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Днес правителството изпълнява демократичната воля на британския народа и действа съобразно ясната и убедителна позиция на парламента. Преди няколко минути в Брюксел, постоянният представител на Обединеното кралство в ЕС връчи от мое име писмо на председателя на Европейския съвет, с което потвърдихме решението на правителството да задействаме член 50-и от Договора на Европейския съюз. Процедурата по член 50-ти вече започна. По волята на британския народ - Обединеното кралство напуска Европейския съюз.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи уведомителното писмо, подписано от Тереза Мей. Връчи му го лично представителят на страната в Европейския съюз сър Тим Бароу.

Срещата стана в кабинета на Туск в новата грандиозна сграда на Европейския съвет. Проектирана и строена с идеята за развиваща се и разширяваща се общност, тя стана сцена на историческо събитие с обратен знак - Великобритания напуска голямото европейско семейство.

На самото връчване на документа журналисти не бяха допуснати. По-късно Туск написа в Туитър "След девет месеца Великобритания задейства Брекзит".

Всичко за "развода" на Великобритания с ЕС , можете да прочетете в нашата рубрика BREXIT

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лапароскопски операции ще се извършват в онкологичната болница в Благоевград
Лапароскопски операции ще се извършват в онкологичната болница в Благоевград
Манфред Вебер поздрави Бойко Борисов за изборната победа
Манфред Вебер поздрави Бойко Борисов за изборната победа