НОВИНИ

Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим и Донбас

Напрежение между Русия и Украйна след като Русия обяви, че е разбила украинска диверсионна група в Крим и предотвратени атентати. Украйна приведе днес в повишена бойна готовност войските си в района на Крим и Донбас, а в Кремъл бяха обсъдени допълнителни мерки за сигурността на анексирания полуостров.

украйна приведе повишена бойна готовност войските района крим донбас
bnt avatar logo
от БНТ
16:02, 11.08.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Президентът Владимир Путин обсъди днес с членовете на руския Съвет за сигурност допълнителни мерки за сигурност в Крим след предотвратените от специалните служби терористични актове на анексирания от Украйна полуостров, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на Кремъл.

Вчера Федералната служба за сигурност на Руската федерация обяви, че е предотвратила проникване в Крим на украинска диверсионна група. Украйна отрече обвиненията. На оперативното съвещание на Съвета за сигурност на РФ днес са били обсъдени допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на жителите и жизнено важните инфраструктурни обекти в Крим във връзка с предотвратените терористични актове.

Според външнополитическа говорителка на ЕС твърденията на Русия, че украински военни са опитали да извършат терористични актове в Крим, не могат да бъдат потвърдени. Тя отбеляза, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа няма достъп до окупирания от Русия полуостров.

Твърденията на Русия отрече и посланикът на САЩ в Киев Джефри Пят, цитиран от Ройтерс. В пост в "Туитър" дипломатът каза, че американските санкции срещу Русия заради анексията на Крим ще останат в сила, докато тази територия не бъде върната на Украйна. По думите на Пят Русия отдавна и често отправя "фалшиви обвинения към Украйна, за да отклони вниманието от своите незаконни действия".

След вчерашните обвинения на Москва украинският президент Петро Порошенко нареди на всички военни части близо до Крим и по линията на съприкосновението в Донбас да преминат на най-високо равнище на бойна готовност.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Токът и парното няма да се повишат, ако газът поскъпне с 4%
Токът и парното няма да се повишат, ако газът поскъпне с 4%
Според омбудсмана експулсирането на Бююк не е трябвало да се изпълнява незабавно
Според омбудсмана експулсирането на Бююк не е трябвало да се изпълнява незабавно