Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Узакониха окончателно еднополовите бракове в Австралия

Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул осигури днес последния подпис, необходим за влизане в сила на закон за еднополовите бракове, приет с огромно мнозинство от парламента часове преди това, предаде Асошиейтед прес.

от БТА
13:17, 08.12.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
узакониха окончателно еднополовите бракове австралия

Търнбул отиде при генерал-губернатора Питър Косгроув, който подписа закона от името на държавния глава кралица Елизабет Втора. По този начин гей браковете в Австралия стават законни от утре, когато еднополовите двойки, които сключват брак в чужбина, ще бъдат признати за бракосъчетани съгласно австралийското законодателство. Двойките, които искат да сключат брак, трябва да представят едномесечно известие, което прави еднополовите бракове законни на 9 януари, заяви Търнбул.

Генералната прокуратура публикува в интернет нов формуляр за двойки, които искат да обявят намерението си да сключат брак. В него те могат да избират между три възможности - мъж, жена и "хикс", като под "хикс" се разбира "неопределен, междуполов или неуточнен". Предишният формуляр включваше понятията "булка" и "младоженец", а в новия се добавя възможността "партньор".

Търнбул, който е отдавнашен защитник на равенството за сключване на брак, определи гласуването на закона в парламента, като исторически момент. След гласуването общинският съвет на Сидни предложи безплатни места за бракосъчетаване на еднополови двойки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ердоган се срещна с представители на мюсюлманското малцинство в Комотини
Ердоган се срещна с представители на мюсюлманското малцинство в Комотини
Престолонаследникът на Саудитска Арабия си купи ​картината Спасителят на света
Престолонаследникът на Саудитска Арабия си купи ​картината "Спасителят на света"