НОВИНИ

Узакониха окончателно еднополовите бракове в Австралия

Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул осигури днес последния подпис, необходим за влизане в сила на закон за еднополовите бракове, приет с огромно мнозинство от парламента часове преди това, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:17, 08.12.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
узакониха окончателно еднополовите бракове австралия

Търнбул отиде при генерал-губернатора Питър Косгроув, който подписа закона от името на държавния глава кралица Елизабет Втора. По този начин гей браковете в Австралия стават законни от утре, когато еднополовите двойки, които сключват брак в чужбина, ще бъдат признати за бракосъчетани съгласно австралийското законодателство. Двойките, които искат да сключат брак, трябва да представят едномесечно известие, което прави еднополовите бракове законни на 9 януари, заяви Търнбул.

Генералната прокуратура публикува в интернет нов формуляр за двойки, които искат да обявят намерението си да сключат брак. В него те могат да избират между три възможности - мъж, жена и "хикс", като под "хикс" се разбира "неопределен, междуполов или неуточнен". Предишният формуляр включваше понятията "булка" и "младоженец", а в новия се добавя възможността "партньор".

Търнбул, който е отдавнашен защитник на равенството за сключване на брак, определи гласуването на закона в парламента, като исторически момент. След гласуването общинският съвет на Сидни предложи безплатни места за бракосъчетаване на еднополови двойки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган се срещна с представители на мюсюлманското малцинство в Комотини
Ердоган се срещна с представители на мюсюлманското малцинство в Комотини
Престолонаследникът на Саудитска Арабия си купи ​картината Спасителят на света
Престолонаследникът на Саудитска Арабия си купи ​картината "Спасителят на света"