НОВИНИ

Какво ще последва от срещата между папата и руския патриарх

Какъв ще бъде реалният ефект от срещата и декларацията на папа Франциск и руския патриарх Кирил? И колко геополитика има в разговорите в Хавана? Тоня Димитрова потърси коментарите на Горан Благоев - водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ и експертът по въпросите на Ватикана Ива Михайлова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:35, 13.02.2016
Чете се за: 01:45 мин.
По света

Разговорите на летище Хосе Марти в Хавана са наситени с нюанси, които имат различно тълкувание сред католици и православни. Според Горан Благоев тази среща е историческа дотолкова, доколкото касае отношенията между Рим и руската църква.

Горан Благоев - журналист в БНТ: И тъй като православието е общност от равни по между си църкви, тази среща, да безспорно има отношение за диалога между източната и католическата църква, но в крайна сметка трябва да се чуе гласа на цялото православие. Историческа е дотолкова, че Москва беше последната непревзета крепост от Ватикана по пътя на диалога с православните църкви.

25 години Ватикана се опитва да реализира срещу между папа и руски патриарх.

Ива Михайлова - експерт по Ватикана: Сега папа Франциск, папата дошъл от другия край на света, успя да я реализира. Може би с неговите жестове на смирение и с готовността му да се срещне, при каквито и да е условия, на място, посочено от патриарха, както и повечето точки от декларацията са по предложение на московската патриаршия. Но и се видя, че той идва като брат във вярата, не като завоевател.

Приетата декларация няма да има мигновен ефект, единодушни са и Ива Михайлова, и Горан Благоев.

Ива Михайлова - експерт по Ватикана: Двамата лидери твърдят, че са се договорили за конкретни стъпки, конкретни инициативи, в които ще работят заедно. Най-вероятно гласът им ще се чува повече, защото са заедно и защото имат общи каузи.
Горан Благоев - журналист в БНТ: Интересно е, обаче, че тази декларация, която подписаха папата и руския патриарх сама по себе си по отношение на диалога за единство тя в много отношения копира декларацията, която папа Франциск и вселенския патриарх Вартоломей подписаха в Цариград. И си мисля дали това не е така категорична позиция на Ватикана, че в бъдещия диалог с православната църква за нея няма да има вече само един основен център на този диалог, а центровете, равностойните, стават два - Цариград, някогашния Константинопол и Москва.

Църковна среща, натоварена с много геополитика - разговорите в Хавана работят за имиджа на руския президент Владимир Путин.

Ива Михайлова - експерт по Ватикана: Въпреки неминуемите дивиденти и ползи, които всички страни извличат от тази среща не геополитическият мотив е водещ, според мен, защото иначе как ще си обясним, че тя беше на път да се случи още преди две години, когато нямаше тази изолация на Русия, нямаше го и украинският конфликт.

Според Горан Благоев, именно интересите на Русия в Украйна и в Сирия са спомогнали за реализирането на разговорите в Хавана.

Горан Благоев - журналист в БНТ: Ако някога Хрушчов изпрати руски подводници в Куба, сега струва ми се, че руският президент Путин праща в западния свят руския патриарх. Църквата започва да се използва, руската православна църква, която много силно е срастната с руската държавна политика, започва да се използва точно като един официален, макар и един негласен инструмент на руската дипломация.

Според Горан Благоев срещата между Кирил и Франциск може да повлияе и на отварянето на българския Свети синод към диалог с Ватикана.

;

Вижте целите интервютата с Горан Благоев и Ива Михайлова в двата видео файла!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възпоменателен Луковмарш и контрашествие в София
Възпоменателен Луковмарш и контрашествие в София
Блокадата на границата с Гърция продължава
Блокадата на границата с Гърция продължава