НОВИНИ

13 партии от ЕНП искат изключването на Фидес на Виктор Орбан

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:20, 02.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Политика
партии енп искат изключването фидес виктор орбан

Председателите на 13 партии, членуващи в Европейската народна партия, са изпратили писмо до лидера си Доналд Туск с искане да ЕНП да изключи партията на Виктор Орбан Фидес от редовете си.

В момента Фидес е с временно замразено членство и няма право да участва във форумите на ЕНП и във взимането на решения. Под писмото са се подписали лидери на десни партии от Белгия, Нидерландия, Дания, Норвегия, Чехия, Гърция, Финландия, Люксембург и Словакия.

Искането идва след изявлението на Европейската комисия, че мерките, които държавите-членки взимат в борбата с коронавируса не трябва да бъдат за сметка на погазването на принципите на правовота държава и човешките права.

Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че е притеснена от ситуацията в Унгария. Парламентът в Будапеща прие в в понеделник законодателни промени, които позволяват на правителството на Виктор Орбан да управлява с укази.

Законът предвижда и затвор за разпространяването на фалшиви новини, свързани с коронавируса. Някои мерки в държавите-членки отиват твърде далеч, каза фон дер Лайен.

Премиерите на Белгия, Дания, Естония, Финланзия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция също излязоха вчера със съвместно изявление, в което заявяват, че извънредните мерки, които се вземат в тази ситуация не трябва да поставят под съмнение принципите на правовата държава, демокрацията и фундаменталните човешки права. Те призовават евроинституциите да вземат съответните мерки.

Същевременно днес Съдът на ЕС в Люксембург се произнесе по делото, заведено от Европейската комисия срещу Унгария, Чехия и Полша заради отказа им да приемат бежанци по време на бежанската криза, започнала през 2015 година. Според Съда на ЕС трите държави са действали против европейските закони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин обяви за неработни дните до края на месеца
Путин обяви за неработни дните до края на месеца
Общински съветници от ГЕРБ и БСП: Имаме консенсус около най-важните мерки
Общински съветници от ГЕРБ и БСП: Имаме консенсус около най-важните мерки