НОВИНИ

28 години от онзи незабравим 17 ноември!

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:13, 17.11.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
години онзи незабравим ноември
Слушай новината

Навярно няма футболен фен у нас, за когото датата 17 ноември да не буди поводи за радост и гордост.

На този ден, преди 28 години, българският национален отбор по футбол постига, може би, най-знаменитата си победа в историята, надигравайки с 2:1 тима на Франция като гост в Париж.

Преди двубоя на "Парк Де Пренс" "лъвовете" се нуждаят единствено от победа, за да се класират за Световното първенство в САЩ през 1994 година.

Мачът обаче започва трудно за момчетата на Димитър Пенев, които в 31-ата минута получават гол в своята врата, дело на Ерик Кантона.

Само шест минути по-късно обаче Емил Костадинов възстановява паритета, след като засича с глава центриране от ъглов удар на Красимир Балъков.

Този резултат се запазва до заключителните секунди на срещата, когато Любослав Пенев хвърля страхотен пас към Костадинов, който с мощен удар под гредата матира Бернар Лама за 2:1 и смълчава 50 000 зрители на "Парк Де Пренс" във френската столица. В този момент се ражда и легендарната фраза "Господ е българин!".

Емблематични остават и кадрите на вече покойния Жерар Улие, неговият помощник начело на "петлите" Еме Жаке и бившият кавалер на "Златната топка" Мишел Платини гледат невярващо на случващото се.

Тази победа класира "лъвовете" на Димитър Пенев за Световното първенство в САЩ на следващата година и постави началото на онова лудо американско лято.

Седем месеца по-късно е дадено началото на Мондиал 1994, на който "Пеневата чета" записва първа победа на Световно първенство за България - 4:0 срещу Гърция. Този успех е последван от страхотните победи срещу Аржентина, Мексико и действащият световен шампион Германия по пътя на българите към 4-то място в света.

Всичко това обаче нямаше да се случи, ако не беше онзи гол на Емил Костадинов на "Парк Де Пренс", който и до ден днешен буди кошмари у всички фенове на френския футбол.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излетя самолетът "Спартан", който ще прибере карантинираните ученици от Севиля (ВИДЕО)
Излетя самолетът "Спартан", който ще прибере карантинираните ученици от Севиля (ВИДЕО)
Задайте Вашите въпроси за дебата Радев-Герджиков
Задайте Вашите въпроси за дебата Радев-Герджиков