НОВИНИ

38 са вече жертвите на наводненията в Турция

вече жертвите наводненията турция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:45, 14.08.2021
Чете се за: 01:22 мин.
Балкани
Слушай новината

Наводнения, каквито не са регистрирани в Турция от десетилетия, отнеха най-малко 38 живота в северната част на страната.

Предварителните данни от правителствената Агенция за управление на природни бедствия показват, че 32-ма души са загубили живота си в провинция Кастамону, на брега на Черно море, и 6 в съседната провинция Синопу. Все още неидентифициран брой хора са в неизвестност.

Наводненията, които са резултат от обилни дъждове от вторник до сряда през нощта, идват, когато Турция се възстановява от опустошителните горски пожари, при които загинаха 8 души и опустошиха туристическите райони на юг.

Много експерти смятат, че природни бедствия като тези в страната могат да бъдат по-чести и тежки поради изменението на климата.

Снощи президентът Ердоган посети един от най-пострадалите райони - окръг Бозкурт, в провинция Кастамону, където се срути 8-етажна сграда.

След проливни дъждове водата в някои градове беше 4 метра, като много жители в наводнените зони бяха ядосани на местните власти, обвинявайки ги, че не реагират достатъчно бързо, за да ги защитят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На кафе в Северна Македония само със сертификат за ваксина
На кафе в Северна Македония само със сертификат за ваксина
САЩ: Юли е бил най-горещият месец в историята
САЩ: Юли е бил най-горещият месец в историята